„Luda glava“ koja sa Lukom nastavlja da oduševljava Ameriku

© AP Photo / Mark J. TerrillKristaps Porzingis, košarkaš Dalas Maveriksa
Kristaps Porzingis, košarkaš Dalas Maveriksa - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Kristaps Porzingis, košarkaš Dalasa, prekršio je zdravstvene protokole NBA lige, a nakon što je platio kaznu priznao je grešku i pomogao Luki Dončiću da u Los Anđelesu postigne drugi „brejk“ u četvrtfinalnoj seriji najjače košarkaške lige na svetu.
Dvadesetpetogodišnji Letonac važi za jednog od najtalentovanijih košarkaša na svetu. To pokazuje činjenica da je visok je 221 centimetar, a poseduje pokretnost i brzinu beka, izuzetan šut za tri poena, dok je i u odbrani takođe sjajan.
Njujork Niksi su ga stoga 2015. godine izabrali kao četvrtog pika na draftu, jer se očekivalo da njegov talenat zasija u punom sjaju. Zbog njegovog nesvakidašnjeg stila u odnosu na visinu, još tada su ga prozvali „jednorogom“ i predviđali mu svetlu budućnost.
Međutim, veliki uticaj na uzlet njegove karijere odigrala je njegova „luda glava“, povrede, ali i uticaj porodice.
Tako je Janis Porzingis, brat i agent Kristapsa, svojevremeno tražio od Niksa pogodnosti koje niko nije imao, poput zahteva da bliski ljudi „jednoroga“ mogu da putuju sa ekipom na gostovanja, kao i da on dobije značajniju ulogu u upravljačkoj strukturi kluba.
Jokić i Porzingis - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Ne može svako da ima braću kao Jokić
To čelnici kluba nisu dozvolili, te je Letonac na svoj zahtev trejdovan u Dalas na početku sezone 2019/2020.
Razlog za ovaj trejd nije bila igra Porzingisa. On je u sezoni 2017/2018. igrao na Ol-star nivou, ali zbog povrede kolena nije mogao da prisustvuje elitnom NBA događaju, kao ni da nastavi sezonu. Zbog ozbiljnosti povrede pauzirao je od košarke i tokom čitave naredne sezone.
Ipak, mladi košarkaš ni tada nije mirovao. Tokom oporavka, mladi košarkaš bio je akter ulične tuče u rodnoj Letoniji, a povrede koje je tada zadobio dovodile su u pitanje njegov debitantski nastup za Maverikse.
Ipak je Porzingis odigrao 57 utakmica u sezoni 2019/2020, prosečno postižući 20,4 poena, 9,5 skokova i 1,6 asistencija.
Tokom regularnog dela aktuelne sezone ponovo je kuburio sa povredama, te nije bio u prilici da pomogne jednom od vođa franšize iz Teksasa, Luki Dončiću, ali je najnoviji prekršaj uticao da bude važan šraf u drugoj utakmici plej-of serije koju je Dalas igrao protiv Klipersa.
Košarkaš Dalas Meveriksa – Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Maestralni Dončić bacio Kliperse na kolena! /video/
Naime, Porzingis je prekršio zdravstvene protokole NBA lige jer je posetio jedan noćni klub, zbog čega je kažnjen sa 50.000 dolara.
„U konsultaciji sa medicinskim stručnjacima, a na osnovu okolnosti, utvrđeno je da njegovo prisustvo klubu nije povećalo rizik širenja koronavirusa i zbog toga igrač ne mora u karantin“, navedeno je  u saopštenju NBA.
Letonac se pokajao zbog nepromišljenog poteza, te ekspresno priznao grešku.
„Ono što se dogodilo je moja greška. Bio sam pomalo zbunjen protokolima, pogrešio sam i platio za to. Drago mi je što sam mogao da igram“, rekao je dvadesetpetogodišnji košarkaš nakon drugog susreta njegove ekipe sa Klipersima.
Na ovoj utakmici Porzingis je zahvalnost zbog toga što nije dobio veću kaznu pokazao fenomenalnom partijom, te se uz Dončića i Hardaveja juniora pokazao kao najefikasniji igrač drugog brejka koji su Maveriksi postigli u Stejpls Centru.
Letonac je za 32 minuta na parketu ubacio 20 poena uz fenomenalnih 66,7 procenta šuta iz igre, uhvatio je četiri lopte i ukrao tri.
Sada se plej-of serija seli u Dalas, te ćemo u noći između petka i subote saznati može li „jednorog“ da nastavi u istom ritmu i dovede Maverikse na pobedu od plasmana u polufinale Zapadne konferencije.
Dominacija kakvu Evropa ne pamti – Micić je najbolji!
Lejkersi odgovorili kritičarima, „vanzemaljci“ iz Bruklina gaze /video/
Jokić je našao rešenje za „tuču“ i sudije! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala