Klimatski pokret Grete Tunberg: Izrael – država aparthejda

CC0 / / Demonstracije pokreta „Petkom za budućnost“ u Berlinu.
Demonstracije pokreta „Petkom za budućnost“ u Berlinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Klimatska organizacija „Petkom za budućnost“, na čijem čelu je maloletna švedska aktivistkinja Greta Tunberg, osvrnula se na izraelsko-palestinski sukob nazivajući Palestince „mučenicima“, a Izrael „državom aparthejda“.
Tokom nedavnog sukoba na Bliskom istoku u kojem je stradalo stotine ljudi, „Petak za budućnost“ objavio je niz tvitova kojim podržavaju palestinsku stranu.
„Zalažemo se za palestinski narod a protiv smo kolonizacije doseljenika. Protivimo se svim oblicima kolonijalizma i sistematske represije od strane vojske i institucija“, objavio je na Tviteru „Petkom za budućnost“, uz sliku pod naslovom „Zašto klimatska grupa objavljuje o Palestini“.
​U istom nizu, organizacija je Palestince koji su poginuli tokom sukoba nazvala „mučenicima“.
„Naša srca su uz mučenike i živote koji su izgubljeni. Nasilje i gubitak života je tragedija i njihova krv neće biti zaboravljena. Neka uspomena na njih bude i blagoslov i revolucija“, objavio je na Tviteru „Petkom za budućnost“, nakon poziva za borbu protiv „zatvaranja, sistema lične karte i ograničenja pristupa džamiji Al-Aksa“.
„Petkom za budućnost“ u Kvebeku, u Kanadi, naknadno je objavio da je Izrael „zvanično država aparthejda od 27. aprila“, što je referenca na nedavni izveštaj Hjumen rajts voča koji je izraelsku politiku prema Palestincima ocenio kao sličnu aparthejdu.
​Pokret je naglasio da se bori „protiv antisemitizma i svih oblika diskriminacije“ i jasno stavio do znanja da „prvenstveno sluša kolonizovani i potlačeni narod (u ovom slučaju posebno Palestince)“ i da se zalaže za „solidarnost i zajednicu“.
Uz burne reakcije u rasponu od pohvala do osuda, ovi tvitovi izazvali su i unutrašnje prepirke, jer su se „Petkom za budućnost Nemačka“ distancirali od antisemitskih izjava.
„Danas je na međunarodnim kanalima 'Petkom za budućnost' objavljen članak o bliskoistočnom sukobu koji širi antisemitski sadržaj. Antisemitizam ni na koji način nije kompatibilan sa našom slikom o sebi. Kao što je navedeno u postu, jasno se ograđujemo od ovih sadržaja“, navela je nemačka filijala.
​Međutim, drugi, poput ogranka iz Škotske, zadržali su se svoje „antikolonijalne“ stavova i osudili svoje nemačke kolege.
​Holandski ogranak „nedvosmisleno“ je podržao Palestince.
​Inače, sama osnivačica Greta Tunberg, izjavila je prošle nedelje da nije „protiv“ nijedne strane u sukobu.
„Da budem kristalno jasna: Nisam 'protiv' Izraela ili Palestine. Nepotrebno je reći da sam protiv bilo kog oblika nasilja ili ugnjetavanja bilo koga ili bilo kog dela. I opet – poražavajuće je pratiti razvoj u Izraelu i Palestini“, tvitovala je ona ranije ovog meseca.
​Na čelu sa Gretom Tunberg, organizacija „Petkom za budućnost“, poznata i kao „Školski štrajk za klimu“ i „Mladi za klimu“, međunarodni je pokret učenika koji preskaču nastavu petkom da bi učestvovali u demonstracijama pozivajući svoje političke lidere da preduzmu mere za sprečavanje klimatskih promena i brzi prelazak sa industrije fosilnih goriva na obnovljivu energiju.
Nedavni sukob između militanata Hamasa u pojasu Gaze i Izraela izbio je 10. maja nakon višednevnih nasilnih sukoba između lokalnih Arapa i izraelske policije pokrenutih sudskim presudama o deložaciji palestinskih porodica iz istočnog Jerusalima, kao i zabrane Palestincima da posećuju određena sveta mesta tokom Ramazana.
Zbog toga je Hamas ispalio hiljade raketa na Izrael koji je uzvratio vazdušnim napadima. Pre nego što je postignut prekid vatre uz posredovanje Egipta, za jedanaest dana neprijateljstva u Pojasu Gaze poginulo je 243 Palestinaca i 12 Izraelaca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala