Bosna uzvraća udarac Hrvatskoj – reciprocitet na granici i još dve mere

© REUTERS / Alexandros AvramidisKolona kamiona
Kolona kamiona - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić prokomentarisao je nedavnu odluku Hrvatske da teretni prevoznici neće moći da prevoze robu preko pet graničnih prelaza između Hrvatske i BiH.
„Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna i očito namerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, poslednja je u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske“, kaže Zvizdić za „Kliks“.
On kaže da ne želi verovati, iako za tako nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja „novu“ vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine treba hitno da preduzmu sledeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.
Zvizdić navodi i niz mera koje bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu kao odgovor na meru Hrvatske:
1. „Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta“;
2. „Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: 'Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće', s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se letuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima“.
3. „Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH“.
„Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susednu zemlju s kojom delimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim da istaknem da niko nema pravo da ponižava građane Bosne i Hercegovine i donosi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vreme da naši susedi počnu da uvažavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan“, zaključuje Zvizdić, prenosi B 92.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala