Borisov: Od sada u Bugarskoj više niko neće otkrivati ruske špijune

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBojko Borisov
Bojko Borisov - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov kritikovao je odluku novog premijera Stefana Janjeva da otpusti šefa Državne službe nacionalne bezbednosti Dimitra Georgieva. On smatra da iza te odluke stoje otkrivanja „ruskih špijuna“.
Podsetimo, premijer je doneo tu odluku nakon današnjeg sastanka vlade, prenosi „bTV“. „Svojim ponašanjem je šef službe napravio presedan, uništivši prestiž službe, što je stvorilo preduslove za verovanje da čini politički motivisane akcije“, rekao je Janjev.
S tim u vezi, Borisov je izjavio da „od sada u Bugarskoj više niko nikada neće otkriti ruske špijune“. 
„Molim za oproštaj one koje sam terao da štite nacionalnu bezbednost. Prema mišljenju nekih ljudi, oni su navodno postupili neodgovarajuće“, rekao je on.
Predsednik Rumen Radev kritikovao je ranije ponašanje Georgieva u svetlu saopštenja da su bugarske službe bezbednosti ostale bez svojih šefova uz nagoveštaj da je za to kriv Borisov.
„Očigledno je da primer bivšeg premijera da se krije iza bolovanja i odmora zarazio njegove podređene. Očigledno se da ovo nije moglo da se dogodi bez njegovog blagoslova“, rekao je predsednik.
Ranije je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest ruskih državljana osumnjičeno za eksplozije u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, od kojih je troje optuženo za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.
S tim u vezi, u aprilu je saopšteno da je bugarsko rukovodstvo odlučilo da proglasi jednog ruskog diplomatu za personu non grata. Kao odgovor na taj potez, Ministarstvo inostranih poslova Rusije proglasilo je u sredu zaposlenog u bugarskoj ambasadi u Moskvi za personu non grata.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je ranije da je kampanja borbe protiv takozvanih ruskih špijuna u Bugarskoj nametnuta Sofiji spolja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala