Bajden objasnio zašto je odustao od sankcija protiv „Severnog toka 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da je odustao od sankcija protiv kompanije koja stoji iza gasovoda „Severni tok 2“ jer je projekat gotovo završen i zato što bi takva odluka mogla da našteti odnosima sa evropskim partnerima.
Bajden, koji se priprema za svoju prvu posetu Evropi i prvi sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledećeg meseca, rekao je da se protivio novom gasovodu od njegovog početka, ali da su sankcije stopirane jer je taj projekat gotovo u potpunosti bio završen u vreme kada je on stupio na dužnost u januaru.
On je objasnio da američka administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Nemačkoj završetak projekta sa Rusijom i da bi nametanje sankcija u tom smislu narušilo odnose sa evropskim partnerima SAD.
Prethodno je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da očekuje nastavak razgovora sa SAD o projektu gasovoda „Severni tok 2“ nakon što je administracija Bajdena odustala od sankcija za kompaniju koja stoji iza projekta.
Podsetimo, prošle srede je američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio da Vašington odustaje od sankcija protiv kompanije „Severni tok 2 AG“ i njenog izvršnog direktora Matijasa Varniga i da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD.
Projekat „Severni tok 2“, koji je u ovom trenutku završen 95 odsto, podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala