Velika Britanija dala 4,5 milijardi dolara za tenkove koji ne mogu da pucaju u pokretu

© Foto : Richard Watt/MOD, OGL v1.0Oklopno vozilo „ejdžaks“ (Ajax)
Oklopno vozilo „ejdžaks“ (Ajax) - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih bučnih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu, izvestio je "Tajms".
Oklopno vozilo „ejdžaks“ (Ajax) ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona, da je tadašnji prvi čovek Dauning strita 10 odlučio da naruči 589 primeraka, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika.
Rokovi isporuke od tada su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila.
"Tajms", međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.
Naoružan sa 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima, „ejdžaks“ je namenjen bliskoj podršci pešadiji i izviđačkim jedinicama. 
Tenkovi T-90M i T-14 Armata na vojnoj paradi povodom obeležavanja 76. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Armata protiv Abramsa: Američki portal uporedio dva super tenka
Činjenica da ne može da puca u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama.
Uprkos tome, britanska vlada već je potrošila 3,2 milijarde funti na vozila, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi "Tajms" nakon uvida u dokumenta ministarstva odbrane.
Parlamentarna tela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala