„Srbija u mom srcu“ u Moskvi

© Sputnik / Olivera IkodinovićRadovi mladih đaka koji su ukrašavli zidove na manifestaciji „Srbija u srcu mome“.
Radovi mladih đaka koji su ukrašavli zidove na manifestaciji  „Srbija u srcu mome“. - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
U Moskvi je tradicionalno održana manifestacija „Srbija u mom srcu“, na kojoj osnovci, srednjoškolci i studenti iz raznih regiona Rusije, ali i srpska deca koja uče ruski jezik recituju i izvode pesme srpskih autora, a takođe izlažu i svoje likovne radove sa motivima Srbije.
Organizatori ističu da je „ovo takmičenje manifestacija nepokolebljivog interesovanja ruske omladine za jezik, herojsku istoriju i kulturu krvno i duhovno srodnog srpskog naroda“.
Ove godine takmičenje je posvećeno sećanju na nedavno upokojenog mitropolita crnogorskog i primorskog Amfilohija Radovića, koji je prošle godine dao organizatorima i učesnicima takmičenja svoj blagoslov, a organizatori podsećaju i da se ove godine obeležavaju dva velika jubileja – 150. godišnjica od rođenja najvećeg srpskog pesnika 20. veka Jovana Dučića i 170. godišnjica od smrti velikog srpskog i južnoslovenskog pesnika, mitropolita i vladara Crne Gore Petra II Petrovića Njegoša.
„Svi se sećamo kako su početkom prošle godine svetskim društvenim mrežama kružili video snimci iz Crne Gore na kojima se video nepregledan tok ljudi sa ikonama i transparentima, a u kolonama su išli omladina i porodice sa decom. Mi Rusi smo bili ushićeni i oduševljeni kako je srpski narod jednim jedinim impulsom, jedinstvenim duhom ustao u odbranu pravoslavlja i sledeći vladiku Amfilohija, odgovorio svima koji su nasrnuli na pravoslavnu crkvu: ‘Ne damo svoje svetinje!’. Stoga su Srbi za nas bili i ostali primer kako treba da štitimo svoju veru i nacionalno dostojanstvo“, ističu organizatori.
Na manifestaciji „Srbija u mom srcu“, koje organizuje Rusko – srpsko društvo prijateljstva uz podršku ambasade Srbije u Rusiji i Udruženja književnika Rusije, učestvovali su školarci i studenti iz Moskve, Moskovske oblasti, Kaluge, Rjazana, Belgoroda, Bijska – grada u Altajskom kraju, Jekaterinburga, Saranska, kao i srpski školarci i studenti koji uče ruski jezik. Bio je to pravi praznik rusko-srpskog jedinstva!
Pet velikih muzičkih grupa, nekoliko solista, tridesetak recitatora. Na njihovom repertoaru su bile srpske pesme „Vidovdan“, „Tamo daleko“, a takođe su izvodili i duhovne pesme, epska dela, kao i pesme ruskih pesnika na slovensku temu.
Deca su takođe na ovo takmičenje poslali i nekoliko crteža, književnih prevoda i sopstvenih kompozicija.
Srpski pesnik Ranko Radović je u svom pozdravnom pismu ocenio da je „uloga pjesništva na zbližavanju dvaju naroda srpskog i ruskog ogromna“, dok je srpska književnica Ljiljana Habjanović-Đurović navela da su „ruski i srpski narod bili i ostali više od prijatelja“.
„Ruski i srpski narod su dve duše koje se često stapaju u jednu. Tako je bilo od davnina. Tako je i danas. I to niko i ništa ne može da promeni“, naglasila je Habjanović-Đurović.
Organizatori ističu da su za 11 godina postojanja takmičenja „Srbija u mom srcu“ mnogi školarci  sazreli u njegovoj kreativnoj atmosferi, a neki su se ozbiljno pridružili srpskoj kulturi. Jučerašnji učesnici takmičenja već danas ovde dovode svoje učenike.
„To znači da žito koje je bacio tvorac konkursa slavista Ilja Čislov, daje dobre izdanke“, ističu organizatori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala