Srbija i Hrvatska menjaju Zakon o ličnim kartama: Kako će izgledati nova dokumenta

© Sputnik / Aleksandar MilačićLična karta
Lična karta - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Skupština Srbije danas razmatra Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti koji bi trebalo da donese neke novine. U Hrvatskoj je krajem prošle godine usvojen novi Zakon o ličnim kartama koji stupa na snagu stupa 2. avgusta uz brojne izmene ličnih dokumenata.
Promene Zakona o ličnoj karti u Srbiji su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade Srbije "Stop birokratiji", preneo je B92.
Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti se usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da se za lica starija od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Promene u Hrvatskoj

Nove lične karte će uz novi izgled sadržati i biometrijske podatke, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU, imaće i dvoslovne oznake države koja izdaje ličnu kartu u plavom pravougaoniku i okruženu s 12 žutih zvezdica. Otisci prstiju neće se uzimati deci mlađoj od 12 godina. Propisano je i da je rok za postepenu zamenu ličnih karata deset godina.
Lične karte važiće pet godina, osim za starije od 70 godina, kojima će važiti 40 godina, preneo je hrvatski portal Indeks.
Propisano je i obavezna izrada lične karte osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Lična karta će se koristiti i kao zdravstvena knjižica

Na poleđini lične karte, kako stoji u Pravilniku, nalaziće se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će nova lična karta moći da se koristi umesto zdravstvene knjižice.
Nove lične karte će građanima Hrvatske doneti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti zameniti pasoš i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a Hrvatske.
Uvodi se i mogućnost korištenja e-lične karte na mobilnim telefonima. Nakon registracije, aplikacija zamenjuje potpis koji se nalazi na ličnoj karti, navedeno je u novom Zakonu.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala