Mustafa: Pitanje Albanaca na jugu Srbije da bude deo dijaloga

© AFP 2023 / Saša ĐorđevićAlbanci na protestu u Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Predsednik Albanskog nacionalnog veća u Srbiji Ragmi Mustafa, izjavio je da bi pitanje Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca trebalo da bude deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.
„Stalno tražimo da se pitanje Albanaca u Preševskoj dolini pokrene kao deo agende dijaloga, jer smatramo da Preševska dolina treba da bude neodvojivi deo rešenja dve zemlje", rekao je Mustafa u intervjuu za prištinski „Kljan Kosova“.
Mustafa je dodao da su se Albanci iz ove tri opštine izjasnili o rešenju ovog problema na referendumu 1992. godine, na kome su, kako je naveo, „glasali za ujedinjenje sa Kosovom“.
Inače, Mustafa je juče razgovarao sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem, a Kurti je tada optužio Srbiju za kampanju protiv Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.
Kurti je rekao da pomno prati situaciju i položaj Albanaca u tim opštinama i optužio Srbiju da ono što tamo nije uspela da „učini tenkovima, sada čini administrativno“, objavio je portal „Reporteri“, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala