Haos na granicama Hrvatske i BiH, kolone duge 10 kilometara

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaKamioni
Kamioni - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2021
Pratite nas
Na granicama Bosne i Hercegovine i Hrvatske je nastao haos zbog novih uredbi Hrvatske koje su najavljene u ponedeljak, a kolone teretnih vozila sežu i do 10 kilometara, javlja sarajevski studio televizije N1.
Odluka Hrvatske o prekategorizaciji puteva u vezi s prevozom robe, koja nanosi štetu privrednicima u BiH, stupa na snagu krajem meseca, izjavio je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
"Hrvatska je donela odluku o prekategorizaciji svojih puteva, gde su neki granični prelazi ostali da ''vise u vazduhu'', jer na tim putevima, po novoj kategorizaciji, neće biti dozvoljen tranzitni promet kamionima koji prelaze 7,5 tona”, objasnio je Egrlić.
Dodao je da to znači da prevozničke kompanije iz BiH koje saobraćaju na tom pravcu, a prevoze robu koja se izvozi ili uvozi u zemlju, neće moći da idu na granične prelaze na putevima obuhvaćenim prekategorizacijom, kao i da su na takvim geografskim položajima da im je daleko da idu na druge prelaze, prenosi portal Indikator.
Reč je o prelazima Ivanica-Gornji Brgat, Velika Kladuša-Maljevac, Brčko-Gunja, Strmica-Strmica i Osoje-Vinjani Gornji.
Prema rečima Egrlića, odlazak na druge granične prelaze povećava troškove transporta, a uz to prevoznici gube dodatno vreme, odnosno prave dodatne kilometre da bi mogli da se uključe u putne komunikacije kojima mogu da saobraćaju kroz Hrvatsku.
Hrvatska je 20. maja donela odluku o prekategorizaciji puteva koja stupa na snagu osam dana nakon donošenja, javio je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala