Rusija: Amerika premašila broj naoružanja predviđen sporazumom START 3 za 101 jedinicu

© Sputnik / Vladimir FedorenkoZapusk rossiйskoй raketы RS-20
Zapusk rossiйskoй raketы RS-20 - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je objavilo podatke o ukupnom broju strateškog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u okviru Sporazuma o ofanzivnom strateškom naoružanju (START 3) koji je ranije produžen na pet godina.
„Informacija o ukupnom broju ofanzivnog strateškog naoružanja Rusije i SAD data je prema podacima od 1. marta 2021. godine, na osnovu informacija predviđenih Sporazumom START 3, koje su strane razmenile u martu 2021. godine u skladu sa stavom dva, odeljka dva, poglavlja četiri protokola Sporazuma o START-u“, navodi se na sajtu ministarstva.  
U kategoriji „razmeštene interkontinentalne balističke rakete, razmeštene balističke rakete na podmornicama i raspoređeni teški bombarderi“, Rusija ima 517 jedinica, a SAD 651 jedinicu.
Ukupan broj bojevih glava razmeštenih na interkontinentalnim balističkim raketama, kao i na razmeštenim balističkim raketama podmornica i nuklearnih bojevih glava raspoređenih na teškim bombarderima u Rusiji iznosi 1.456 jedinica, a u Sjedinjenim Američkim Državama 1.357 jedinica.
U poslednjoj kategoriji „raspoređenih i neraspoređenih lansernih interkontinentalnih balističkih raketa i balističkih raketa podmornica, kao i raspoređenih i neraspoređenih teških bombardera“ Rusija ima 767 jedinica, a SAD 800.
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2021
Moskva i Vašington: Prva razmena podataka o raketama od produženja START 3
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da „izjava SAD o 800 raspoređenih i neraspoređenih raketa MBR, raspoređenih i neraspoređenih raketa BRPL i raspoređenih i neraspoređenih teških bombardera postignuta je ne samo zahvaljujući stvarnom smanjenju američkog naoružanja, već i jednostranim povlačenjem iz sporazuma 56 raketa „Trajdent 2“ na podmornicama BRPL i 41 rakete sa teškog bombardera V-52N“.
„Njihova modernizacija je tako organizovana da ruska strana ne može da potvrdi da je ovo strateško ofanzivno naoružanje neprikladno za upotrebu nuklearnog oružja, kako je predviđeno tačkom tri odeljka jedan poglavlja tri Protokola Sporazuma“, dodali su u ministarstvu.
Pored toga, kako je navedeno u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, SAD su preimenovale četiri silosna lansera namenjena za obuku u kategoriju „silos za obuku“ koju START 3 ne predviđa i odbija da ih uključi u skladu sa Sporazumom u neraspoređene podzemne silose MBR.
„Na taj način su Sjedinjene Američke Države za 101 jedinicu premašile cifru dozvoljenu u skladu sa podstavom stava jedan člana dva Sporazuma“, zaključili su u ministarstvu.
Ključni sporazum za stratešku stabilnost START 3 je stupio na snagu 5. februara 2011. godine. Prema sporazumu, svaka strana će smanjiti svoj nuklearni arsenal tako što za sedam godina i nadalje ukupan broj naoružanja ne bi trebalo da pređe broj od 700 interkontinentalnih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teških bombardera, kao i 1.550 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera.
Cilj je postignut i strane su potvrdile arsenal na dogovorenim nivoima. Početkom 2021. godine, ubrzo nakon što je administracija Džozefa Bajdena došla na vlast u SAD, sporazum je bez izmena produžen na još pet godina. Prethodna administracija je odlagala produženje sporazuma do poslednjeg trenutka, što je pretilo krahom celokupnog sistema strateške stabilnosti.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala