Počela proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Indiji

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaAmpule i kutija vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule i kutija vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Ruski fond za direktne incesticije i jedan od vodećih proizvođača vakcina i lekova u Indiji „Panacea Biotec“ započeli su proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u toj zemlji; kompletna proizvodnja preparata počeće na leto, saopštio je Fond.
„Ruski fond za direktne investicije i ‘Panacea Biotec’ objavljuju o početku proizvodnje u zemlji ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’. Prva partija napravljena je u pogonima ‘Panacea Biotec’ u gradu Badi“, navodi se u saopštenju.
Partija će biti isporučena Naučno-istraživačkom centru „Gamaleja“ za kontrolu kvaliteta preparata. Očekuje se da će puna proizvodnja „Sputnjika V“ početi ovog leta.  
„Sputnjik Ve“ je registrovan u Indiji po ubrzanoj proceduri 12. aprila 2021, a vakcinacija ovim preparatom počela je 14. maja. U aprilu su Ruski fond i njegov indijski partner objavili da je postignut sporazum o koprodukciji 100 miliona doza vakcine „Sputnjik Ve“ u Indiji godišnje.
​„Pokretanje proizvodnje vakcine zajedno sa ‘Panacea Biotec’ predstavlja važan korak koji će pomoći Indiji da se uspešnije bori protiv pandemije. Proizvodnja vakcine u Indiji podržaće napore državnih vlasti da prevaziđe fazu širenja virusa korona. U budućnosti će se preparat izvoziti radi zaštite zdravlja ljudi u drugim zemljama“, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.
Sa svoje strane, generalni direktor indijske kompanije Radžeš Džain primetio je da će udruživanje napora sa Ruskim fondom omogućiti Indiji da se brzo vrati u normalan život i pomogne stanovnicima drugih zemalja u tome.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana je u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala