Lavrov: Amerika sprovodi otvoreno neprijateljstvo

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Uz obostranu želju, Moskva i Vašington mogu da prevaziđu sve nagomilane nesuglasice, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Sa svoje strane, uvek smo se zalagali za razvoj konstruktivne, uzajamno korisne saradnje sa Vašingtonom, uklanjanje ruševina koje nas sprečavaju da idemo napred. Kako pokazuje istorijsko iskustvo, moguće je prevazići čak i najdublja neslaganja uz uslov da je želja za tim obostrana“, rekao je on u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.
Prema rečima Lavrova, Amerikanci sprovode otvoreno neprijateljsku liniju prema Moskvi – uvode sankcije, neosnovano optužuju Rusiju, imaju ničim izazvane javne napade. Ministar smatra da „sve to stvara krajnje toksičnu atmosferu i ometa uspostavljanje mirnog, profesionalnog dijaloga između dveju zemalja“.

Nova faza rusko-američkog dijaloga

Istovremeno, Lavrov se osvrnuo na petogodišnje produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), rekavši da Moskva pozdravlja taj potez i da je spremna da pristupi novoj fazi rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Lavrov objasnio pod kojim uslovom bi Rusija i Zapad mogli da budu prijatelji
Lavrov je saglasnost tima američkog predseednika Džoa Bajdena da produži START 3 bez preduslova ocenio kao „ohrabrujući momenat“.

SAD pokazale konstruktivan stav u Rejkjaviku 

Govoreći o svom prvom sastanku sa američkim državnim sekretarom u Rejkjaviku, šef ruske diplomatije je ukazao na konstruktivan stav Entonija Blinkena na tim pregovorima.
Kako je rekao, na Rusiji i SAD, dve najveće nuklearne sile, leži posebna odgovornost za očuvanje strateške stabilnosti i međunarodne bezbednosti.
Bez pravog rusko-američkog dijaloga, svetskoj zajednici je veoma teško da se suprotstavi transgraničnim izazovima i pretnjama, kao i da reši regionale sukobe, izjavio je ruski ministar.
„Shvatajući sve to, uzeli smo u razmatranje predlog Vašingtona da sastanak predsednika Putina i Bajdena bude održan ove godine u jednoj od evropskih prestonica. Tokom razgovora sa Blinkenom u Rejkjaviku, američka strana je generalno pokazala konstruktivan stav, što je ohrabrujuće“, zaključio je Lavrov i dodao da će predsednici sami odrediti teme za pregovore, ali da bi dijalog trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala