Lavrov: Politika obuzdavanja Rusije u EU se pojačava

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Politika Evropske unije za obuzdavanje Rusije se pojačava, smatra ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
„Jača politika Evropske unije za obuzdavanje Rusije. Nastavlja se otvoreno mešanje u unutrašnje stvari naše zemlje kao, na primer, u situaciji oko Navaljnog. Proširuju se jednostrane sankcije građanima Rusije i pravnim licima. Šire se neosnovane optužbe protiv nas“, rekao je Lavrov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“.
Prema njegovim rečima, najnovija „novina“ bila je evropska promocija nove trijade principa odnosa sa Rusijom.
„Sada su na prvom mestu ‘otpor’ i ‘obuzdavanje’ naše zemlje. A treći princip – ‘saradnja’ ograničen je isključivo na ‘teme od interesa za EU’. Postavlja se pitanje: da li u Briselu zaista ozbiljno očekuju da izvuku odnose iz ćorsokaka korišćenjem tako namerno konfrontacijske šeme?“, primetio je Lavrov.
„Kolege moraju jasno da shvate da neće biti jednostrane igre. Rusiju nećete uplašiti sankcijama i pretnjama. Nastavićemo da reagujemo na sve provokacije i neprijateljske korake – ako je potrebno, oštro, ali proporcionalno“, naglasio je ministar.
Lavrov je dodao da Moskva, pri tome, ostaje zainteresovana za saradnju sa Zapadom, ali na fer osnovama.
„I dalje smo zainteresovani za rad sa Evropskom unijom i njenim zemljama-članicama u duhu pragmatizma i uzajamnog poštovanja, u skladu sa opšte prihvaćenim normama međunarodnog prava. Na toj osnovi uspešno gradimo saradnju sa većinom država Evroazije, Afrike i Latinske Amerike. Siguran sam da možemo mnogo toga da postignemo u saradnji sa našim evropskim susedima“, konstatovao je ruski ministar.
Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se nakon događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Osim toga, Vašington je više puta optužio Moskvu za mešanje u predsedničke izbore i hakerske napade, što je dovelo do brojnih antiruskih sankcija, praćenih kontramerama Kremlja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala