Lavrov o prinudnom sletanju aviona u Minsk: Razmatrati situaciju hladne glave

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je da se ne žuri sa procenom situacije sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku, u kojem se nalazio Roman Protasevič, jedan od osnivača kanala na Telegramu „Neksta“, koji je prepoznat kao ekstremistički u Belorusiji.
„Zalažemo se da procenu ove situacije treba dati hladne glave, ne u žurbi, već na osnovu svih dostupnih informacija, tim pre što je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Belorusije dao detaljnu izjavu“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.
Lavrov je istakao da je predstavnik beloruskog Ministarstva spoljnih poslova u svojoj izjavi naglasio da su beloruske vlasti spremne da transparentno deluju po ovom pitanju, poštuju sva međunarodna pravila i garantuju potpunu transparentnost, uključujući, ukoliko bude potrebno, prijem međunarodnih stručnjaka.
„Mislim da je to apsolutno razuman pristup“, dodao je ruski ministar.
Pogled na zidine moskovskog Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Kremlj: Ocenu o incidentu u Minsku treba da daju međunarodni vazduhoplovni organi

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala