Beloruski ambasador pozvan u MIP Nemačke, "Lufthanza" prestaje da leti iznad Belorusije

© Sputnik / Marijana KolakovićAvion iznad grada - Lufthanza
Avion iznad grada - Lufthanza - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Ambasador Belorusije u Berlinu pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Nemačke zbog incidenta sa avionom "Rijan er" i hapšenje jednog od osnivača Telegram kanala "Neksta" (koji je proglašen ekstremističkim u Belorusiji) Romana Protaseviča, saopštio je portparol MIP Nemačke Migel Berger.
"Danas sam pozvao ambasadora Belorusije Denisa Sidorenka u Ministarstvo inostranih poslova kako bih mu izrazio protest zbog nasilnog presretanja civilnog aviona i otmice Romana Protaseviča i njegove saputnice. To je apsolutno nedopustivo. Oboje treba da budu odmah oslobođeni", napisao je Berger na tviteru.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku na samit u Briselu saopštila da će lideri Evropske unije razmotriti večeras dalje sankcije protiv Belorusije, kao što je dodavanje još osoba na "crnu listu" i zabranu preleta beloruskim avio-prevoznicima preko teritorije EU.
U međuvremenu, agencija AFP javlja da aviokompanija "Lufthanza" obustavlja letove iznad Belorusije.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.
Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.
To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala