Belorusija o incidentu sa avionom „Rajan era“: Zapad odmah pohitao sa ratobornom retorikom

© Flickr / dr_trMinsk, Belorusija
Minsk, Belorusija - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pratite nas
Portparol Ministarstva inostranih poslova Belorusije Anatalij Glaz smatra da se incident sa avionom „Rajan era“ politizuje. On je ukazao na to da Zapad „užurbano iznosi ratoborna saopštenja“ u vezi sa tim događajem, čime „direktno zaoštrava situaciju“.
„Iznenađuje žurba za otvoreno ratobornim izjavama brojnih zemalja evropskih struktura. Situacija se direktno i očigledno zaoštrava. U toku je njena namerna politizacija, čuju se optužbe koje ničim nisu potkrepljene, lepe se etikete“, rekao je portparol beloruskog MIP-a.
U isto vreme, nema nikakve vidne želje da se situacija sa avionom, koji je prinudno sleteo u Minsk nakon saopštenja da se u njemu možda nalazi bomba, objektivno razreši, primetio je on.
„Umesto toga, istog trena su ponovo iznete parole o sankcijama“, skrenuo je pažnju Glaz.
Avion kompanije Rajan er na aerodromu u Viljnusu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2021
Pariz o incidentu sa avionom „Rajan era“: Moguće proširenje sankcija EU protiv Minska
Među putnicima je, podsetimo, bio i osnivač opozicionog kanala na Telegramu „Neksta“, Roman Protasevič, koji je odmah uhapšen na aerodromu. On je optužen, između ostalog, za „organizaciju masovnih nemira“ u Belorusiji. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, za pratnju putničkog aviona bio je podignut MiG-29.
S tim u vezi, portparol je naglasio da su postupci posade aviona, koja je odgovorna za živote putnika, bili u potpunosti opravdani.
„Taj incident bi, pre svega, trebalo sagledati sa tog stanovništa, stanovništa bezbednosti koja je u potpunosti osigurana zahvaljujući zajedničkim naporima“, apelovao je Glaz.

Potezi Minsk u skladu sa međunarodnim normama

Istovremeno, ocenio je da su postupci beloruskih vlasti prilikom incidenta sa avionom „Rajan era“ bili u skladu sa međunarodnim standardima i dodao da je Minsk spreman da primi eksperte kako bi se isključile insinuacije.
Prema njegovim rečima, beloruska strana je uvek odgovorno pristupala i pristupa poštovanju tih normi.
„To prepoznaju i odgovarajući regulatori u vazduhoplovnom sektoru. Štaviše, uveren sam da smo po datom pitanju u stanju da garantujemo potpunu transparentnost, da primimo eksperte ukoliko je potrebno i pokažemo sve materijale kako bismo isključili insinuacije“, istakao je portparol.
Inače, praksa prinudnih sletanja aviona odvijala se i ranije. Najupečatljiviji slučaj se desio 2013. godine kada je avion bivšeg predsednika Bolivije Eva Moralesa bio primoran da se prizemlji u Beču. Razlog za to su bile glasine da se u avionu, zajedno sa Moralesom, nalazio i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je optužen u Sjedinjenim Američkim Državama za odavanje državnih tajni.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala