„Raširene ruke za bugarsku manjinu“: Vučić u Dimitrovgradu sa predsednikom Bugarske /video, foto/

© Tanjug / JADRANKA ILICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov gost, predsednik Bugarske Rumen Radev, sastali su se u Dimitrovgradu sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.
Odnosi Srbije i Bugarske su veoma dobri, a dve zemlje gaje prijateljske veze, izjavio je Vučić i poručio da pripadnici bugarske nacionalne manjine u Srbiji uvek mogu da računaju na raširene ruke države.
„Gajimo iskrene prijateljske odnose prema Bugarskoj i bugarskom narodu”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim kolegom.
Preneo je da je sa Radevom razgovarao, pored teme udžbenika na bugarskom jeziku i istorijskih pitanja, pre svega o ekonomiji, o zapošljavanju i dovođenju investicija u taj kraj Srbije.
Kako je rekao, dogovorili su se da se zajednički potrude da nađu investitore, kako bi se obezbedio posao za ljude.
„Rekao sma i Radevu, i predstavnicima bugarske manjine da uvek mogu da računaju ne samo na prijateljski odnos, već i na potpuno raširene i otvorene ruke države prema njima, jer ne vidimo probleme koji bi nas razdvajali”, rekao je Vučić.
Istakao je da pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske.
„Pripadnici bugarske nacionalne manjine treba da budu most između Srbije i Bugarske“.
„Najveći broj zahteva je o informisanju na maternjem jeziku i izradi novih udžbenika. Voljni smo da im, uz tehničku pomoć bugarske, to pružimo”, rekao je Vučić.
On je naveo i da je dobra trgovinska razmena dve zemlje, koja, ipak može i mora da bude i veća.
„Posle godine korone, stvari idu na bolje. Očekujemo da sa 1,4 milijardi evra povećamo trgovinsku razmenu do 1,5 milijardi evra u narednom period“, kazao je Vučić, preneo je Tanjug.

Važni zajednički projekti

Predsednik Srbije je ukazao da postoje mnogi zajednički projekti koji su veoma važni.
„Izgradili smo auto-put do granice, a Bugarska gradi prema Sofiji brzu saobraćajnicu, odnosno auto-put. Vršimo potpunu rekonstrukciju pruge, a početkom iduće godine krenuće radovi na deonici Niš-Dimitrovgrad, u vrednosti od 270 miliona evra. Kada budemo rekonstruisali tu prugu, a imamo dogovor sa EU o brzoj pruzi do Niša, približićemo dodatno dve zemlje, i naša dva glavna grada“, objasnio je Vučić.
On je dodao da je spreman sa Bugarskom da razgovara o rešenjima kako da se olakša prelazak granice za turiste, napominjući da ne može da se primeni rešenje koje imamo sa Severnom Makedonijom, jer je Bugarska članica EU.
Radev je istakao da Bugarska gradi zajednički evropski put sa Srbijom, navodeći da predsednik Vučić ispuni sve što obeća kada je reč o onome što je dogovoreno i pravima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.
Podsetio je da je pre tri godine prvi put održan sastanak dvojice predsednika zajedno sa bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji, ocenjujući da je to bio susret bez presedana.
„To pokazuje jedno prijateljstvo, dobrosusedske odnose i odlučujuće delovanje po pitanju naša dva naroda“, poručio je Radev.
Inače, Dimitrovgrad je ukrašen srpskim i bugarskim zastavama. Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za dva predsednika, ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.
Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.
Kasnije u toku dana, u Gimnaziji Svetih Kirila i Metodija, Vučić i Radev prisustvovaće ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima, gde je predviđeno i obraćanje predsednika dve zemlje, nakon čega će obići i rekonstruisanu zgradu gimnazije.
Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, proslavlja se Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.
U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala