Pojačanje Vojske Srbije: Ruski tenkovi u stroju

Pratite nas
U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu izvršena je primopredaja donacije borbenih vozila Ruske Federacije Srbiji.
Ruska strana danas je Srbiji predala 19 tenkova T-72MS i 20 oklopnih transportera BRDM-2MS, čime je, zajedno sa prethodno predatom tehnikom, završena primopredaja 30 tenkova i 30 oklopnih transportera prema sporazumu o vojnoj saradnji.
Ceremoniji primopredaje prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general-armije Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.
Simbolično, na ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka.
General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspešan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.
Podsetimo, krajem novembra prošle godine u Nišu je održan prikaz ruskih tenkova T-72MS koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.
Ti tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 125 milimetra.
Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra.
U okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbija je od Rusije dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.
Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala