Patrijarh Kiril: Ne ubijajte nerođenu decu, i ne napuštajte rođenu — Crkva će ih gajiti

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom za praznik Presvete Bogorodice u Kremlju
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom za praznik Presvete Bogorodice u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je žene koje su spremne da rode dete, ali ne mogu samostalno da ga podižu da ne vrše abortus, već da ga daju Ruskoj pravoslavnoj crkvi na vaspitanje.
„Ako ne možete da podižete dete, ali ste ga rodili ili ste spremni da ga rodite, ne ubijajte dete, rodite ga i predajte Crkvi i mi ćemo uraditi sve da ga vaspitamo i stavimo na noge“, istakao je patrijarh.
On je objasnio da Crkva nikad neće sprečavati majku da posećuje dete, već naprotiv — sve će uraditi da ojača porodicu, makar i nepotpunu, ali koja ima vrednost i pred Bogom i pred celom otadžbinom.

Crkva oduvek pomaže

Ovakav predlog patrijarha izazvao je oprečne reakcije, ali neki eksperti smatraju da je ovo dobra inicijativa za rešavanje demografskih problema u Rusiji, s obzirom da je demografija među prioritetima ruske državne politike.
Istina, broj abortusa u ovoj zemlji je u opadanju, ali RPC želi ovim da taj broj svede na minimum.
Prema podacima koje su predstavnici Ruske pravoslavne crkve izneli na Opštem crkvenom kongresu o radu socijalnih službi, Crkva aktivno stvara takav sistem pomoći. Konkretno, pomenuto je 77 prihvatilišta za trudnice i majke sa decom, ali to podrazumeva da majka koja se našla u teškoj situaciji ne namerava da napusti svoje dete. Pored toga, u crkvi postoji stotinak sirotišta i dečijih domova u crkvama i manastirima.
Ruski eksperti ocenjuju da RPC ima sve resurse za realizaciju ove ideje, ali ukazuju i na potrebu stvaranja zakonodavnih normi koje će omogućiti majkama da legalno daju svoju decu Crkvi, jer bez pravne i sudske pomoći države Crkva ne može samoinicijativno da „usvaja“ decu.
Pored toga, stručnjaci smatraju da će o toj deci Crkva privremeno brinuti, sve dok se ne stvore uslovi da ih vrate njihovim porodicama ili dok ih ne smeste u nove porodice.
Takođe ističe se i da je za novorođenčad potrebna profesionalna nega, te da u crkvenim domovima treba uposliti vaspitače i patronažne sestre.

Demografi zvone na uzbunu

Demografi odavno zvone na uzbunu. U Rusiji se smanjuje broj stanovnika. Sa poslednjih dvadesetak godina samo ih je bilo nekoliko sa većim natalitetom od mortaliteta.
 
© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Predlog patrijarha izazvao je oprečne reakcije, ali neki eksperti smatraju da je ovo dobra inicijativa za rešavanje demografskih problema u Rusiji.
Država je poslednjih desetak godina učinila mnogo na poboljšanju životnih uslova za porodice sa decom: uveden je takozvani materinski kapital za treće dete, koji je mogao da posluži za kupovinu stana u unutrašnjosti ili bar kao ulog za hipoteku u većim gradovima, a najnoviji Putinov predlog je da se ta pomoć proširi na trudnice, na samohrane majke i očeve, ali i na svu decu, da se prati njihov razvoj i u raznim situacijama, kao što je, na primer polazak u školu, dobijaju jednokratna pomoć.
 
Poseban segment ovog programa je i usvajanje napuštene dece. Jedno vreme bila je praksa da stranci usvajaju rusku decu. Tako je i Gerhard Šreder, dok je bio nemački kancelar, usvojio dvoje dece iz Rusije.
U poslednjih nekoliko godina, zapravo od usvajanja zakona Dime Jakovljeva, kojim se zabranjuje da stranci usvajaju rusku decu, organizovana je ozbiljna kampanja za smeštaj napuštene dece u hraniteljske porodice. Za njih je predviđena velika pomoć, ali i posebne škole. (Dima Jakovljev je bio dečak koga su usvojili Amerikanci. Kad je imao dve godine, otac ga je ostavio zaključanog u kolima, i – zaboravio. Dete se ugušilo. Pošto to nije bio prvi slučaj umiranja usvojene dece zbog nebrige, Rusija je zabranila zakon o zabrani usvajanja). Kampanja je urodila plodom, pa je danas od oko  400 hiljada napuštene dece, njih 320 hiljada smešteno u porodice.
 
© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Kalinjingradu
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Kalinjingradu - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril sa decom u Kalinjingradu
Iako je jedna od reakcija na predlog ruskog patrijarha bila i strepnja da će biti zabranjen abortus, verovatnoća da se to dogodi je veoma mala.
Od preostalih 80 hiljada oko polovine je na takozvanim privremenom boravku u dečjim domovima. Naime, prema ruskom zakonu, majka koja  iz nekih razloga ne može da gaji dete (bolest, školovanje, nezaposlenost, alkoholizam), može da ga ostavi na 6 meseci u domu. Nakon toga može taj rok da se produži na još toliko.
 

Nema zabrane abortusa

Iako je jedna od reakcija na predlog ruskog patrijarha bila i strepnja da će biti zabranjen abortus, verovatnoća da se to dogodi je veoma mala. Sovjetski Savez je bio prva zemlja koja je odobrila abortus još davne 1920. godine.
Nakon pet godina ga je zabranila, ali su efekti bili porazni — mnoge žene su rešavale problem sa nadrilekarima i vračarama što je najčešće dovodilo do smrtnog ishoda, pa je zabrana povučena. To se ponovilo nekoliko puta, ali je od 1955. godine abortus dozvoljen.
Iako se obično smatra da broj dece u porodici zavisi od materijalnog stanja, demografi ističu da je to samo jedan od faktora koji utiču na odluku da se planira dete. Savremeni način života, u kome je novac prioritet, pogubno utiče na porodicu, ističu stručnjaci. Ako je život žene posvećen radu i karijeri, mesta za vaspitanje dece ostaje jako malo. Zato danas u ruskom društvu, uz sve ono što država radi, i što Crkva predlaže, prioritet mora biti promocija porodičnih vrednosti i koliko-toliko tradicionalnom načinu života. A o tome se sve više i više govori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala