Opasan i ozbiljan incident: Nastavljaju se osude povodom incidenta sa avionom "Rajan era" u Minsku

© AFP 2023 / Philippe HuguenAvion kompanije Ryanair
Avion kompanije Ryanair  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
NATO prati incident sa „nasilnim sletanje“ aviona „Rajan era“ u Minsku i hapšenje opozicionog aktiviste Romana Protaseviča, rekoa je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Pažljivo pratimo prinudno sletanje aviona "Rajan era" koji je leteo iz Atine u Viljnus, kao i izveštaje o hapšenju opozicionara Romana Protaseviča. To je ozbiljan i opasan incident koji zahteva međunarodnu istragu“, napisao je Stoltenberg na tviteru.
Ministar finansija nemačke Olaf Šolc je saopštio da će zbog ovog incidenta EU morati da preduzme mere protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.
„Evropski savet će preduzeti mere protiv beloruskog diktatora Lukašenka i njegovog režima. Ovakav akt kršenja međunarodnog prava ne može ostati bez odgovora“, dodao je Šolc.
U međuvremenu, francusko i poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvali je ambasadore Belorusije u Parizu, odnosno Varšavi, zbog navedenog incidenta.
Ranije je saopšteno da je osnivač Telegram kanala "Neksta" Roman Protasevič uhapšen na aerodromu Minska. On je optužen, između ostalog, za "Organizaciju masovnih nemira" u Belorusiji.

Detalji incidenta sa "Rajan erom"

  • Nešto oko 13:00 pres-služba aerodroma u Minsku saopštila je da je prinudno sleteo avion "Rajan era" koji je leteo iz Atine u Viljnus.
  • Prema podacima FlightRadar, on je preleteo praktično celu teritoriju zapadnog dela Belorusije i nedaleko od granice sa Litvanijom se okrenuo prema Minsku.
  • Kako je saopštila pre-služba aerodroma, piloti su saopštili da imaju informacije da je u avionu podmetnuta bomba, nakon čega je uspešno sletio. Kako se pokazalo, vest je bila lažna.
  • Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Belorusije, dežurni lovac MiG-29 je podignut, kako bi sproveo avion na aerodrom.
  • Na aerodromu u Minsku su saopštili da se u avionu nalazilo 123 putnika. Avion je u 19.00 nastavio let za Viljnus.
  • Na aerodromu je uhapšen jedan od osnivača telegram kanala "NEKSTA", koji je u Belorusiji proglašen ekstremističkim - Roman Protasevič.
  • Ministarstvo inostranih poslova Litvanije je pozvalo otpravnika poslova Belorusije u Viljnusu. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda smatra da je avion bio primoran da sleti u Minsk.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala