„Njujork tajms“: Rusija prestigla SAD po vojnom prisustvu na Arktiku

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoVojnik stoji pored ulaza u rusku vojnu bazu "Arktički trolist" na ostrvu Aleksandrina zemlja
Vojnik stoji pored ulaza u rusku vojnu bazu Arktički trolist na ostrvu Aleksandrina zemlja - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Rusija je, na vreme obraćajući pažnju na klimatske promene, zaobišla Sjedinjene Američke Države u osvajanju Arktika i jačanju svojih odbrambenih pozicija tamo, ocenio je „Njujork tajms“.
List napominje da je ruska vlada „za razliku od Stejt departmenta u administraciji (bivšeg predsednika Donalda) Trampa“ otvoreno priznala postojanje klimatskih promena, usvojivši u oktobru 2020. Strategiju za razvoj Arktičke zone Rusije i osiguravanja nacionalne bezbednosti za period do 2035. godine. Ukazom koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin između ostalog se pominje „rast konfliktnog potencijala na Arktiku koji zahteva stalno povećanje borbenih sposobnosti grupa Oružanih snaga Rusije, drugih trupa, vojnih formacija i tela u Arktičkoj zoni“.
„Iako Oružane snage Rusije nemaju mnogo zajedničkog sa liberalnim zapadnim političarima ili ekološkim organizacijama poput ‘Grinpisa’, one dele gledište o tome da se led zaista topi. To im je omogućilo da dobiju prednost nad Sjedinjenim Američkim Državama“, ističe „Njujork tajms“. Istovremeno, prema mišljenju autora, američka arktička strategija „definitivno će se promeniti“ tokom administracije aktuelnog lidera Džoa Bajdena.
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2020
Putin odobrio dokument kojim se unapređuje rusko vojno prisustvo na Arktiku
Novine se pozivaju na mišljenje analitičara Majkla Koufmana iz Istraživačkog centra CNA, koji pruža usluge mornarici i marincima američke vojske.
Prema njegovim rečima, topljenje leda je „noćna mora“ za Rusiju. „Ono otvara novo bojno polje u slučaju sukoba sa Sjedinjenim Američkim Državama“, smatra ekspert.
Istovremeno, autor članka, koji je na poziv Rusije posetio najseverniji aerodrom u zemlji – Nagursko na ostrvu Aleksandrina zemlja, priznaje da je pažnja Rusije prema Arktiku u velikoj meri diktirana ekonomskim razmatranja. On primećuje interes Moskve za otkrivanje potencijala Severnog morskog puta u uslovima topljenja leda, kao i za osvajanje novih rezervi minerala. Istovremeno, ekspert priznaje da mu se poziv stranih novinara na ruski aerodrom činio kao „demonstracija sposobnosti zemlje“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala