Da li je pronađen ključ za Jokićevo „gašenje“?

© AP Photo / Steve DykesNikola Jokić i Jusuf Nurkić, košarkaši Denvera i Portlanda
Nikola Jokić i Jusuf Nurkić, košarkaši Denvera i Portlanda - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, imao je jednu asistenciju u prvoj utakmici plej-ofa protiv Portland Trejl Blejzersa. Prvi put u karijeri srpski košarkaš imao je samo jedno uspešno dodavanje iz kojeg je nastao koš, te se zbog toga postavljaju brojna pitanja.
Jokić je poznat kao centar koji je reformisao poziciju „petice“, najviše zahvaljujući neverovatnim dodavanjima i sposobnošću da na više načina naudi protivniku.
Međutim, centar iz Sombora u prvoj utakmici to je uspeo „samo“ da radi postizanjem koševa, te je na kraju imao 34 poena i 16 skokova, i jednu asistenciju.
Krivce za to treba tražiti na više mesta. Prvo, dakle, treba videti koliko je puta Jokić dodao loptu saigračima, a oni iz prve šutnuli na koš protivnika.
View this post on Instagram

A post shared by Uncle Screw (@uncle.screw)

Američki mediji pronašli su podatak koji kaže da su košarkaši Nagetsa šutirali 1/10 iz igre kada bi im Nikola dodao loptu, što je katastrofalan učinak.
Međutim, i tih deset šuteva ka košu nije velika cifra, s obzirom da je Jokić u stanju da mnogo više pronalazi saigrače kada mu protivnička ekipa to dozvoli.
Ovo je i ključan deo. Portland je sjajno skautirao igru Nagetsa i vodio se logikom – „neka Jokić postigne 40 poena, ali nećemo mu dozvoliti da razigra ostatak ekipe“ – čime je uspeo u potpunosti da „ugasi“ Jokićevu najveću prednost, njegovu sposobnost da saigrače učini boljim.
Blejzersi nisu mnogo udvajali Jokića, dopuštali su mu da bude agresivan i da pogađa. Fokusirali su se na ostatak tima, dobro su ih branili i rezultat je jasan – pobeda u prvom meču.
Krivca u tome što je Jokić imao samo jednu asistenciju treba tražiti najviše u sjajnoj odbrani Portlanda, te će stručni štab Nagetsa, ali i sam Nikola Jokić, morati da pronađu rešenje jer u suprotnom im se ne piše dobro.
Ukoliko Portland uspe da eliminiše Denver uz pomenutu taktiku, to će verovatno biti i nauk svim ekipama za narednu sezonu.
Posle jednog poteza Jokić je naterao Amerikance da mu se poklone /video/
Bogdana čeka „pakao u raju“
Početak Lukine osvete! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala