Indija traži da se varijanta virusa korona ne zove „indijska“

© REUTERS / AMIT DAVEZdravstveni radnici zbrinjavaju pacijenta sa kovidom u Ahmedabadu u Indiji
Zdravstveni radnici zbrinjavaju pacijenta sa kovidom u Ahmedabadu u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Vlada Indije zatražila je od društvenih mreža da uklone sadržaj kojim se nova varijanta virusa korona naziva „indijskom“.
Ministarstvo za informacione tehnologije saopštilo je da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) registrovala varijantu kao B.1.617 i da je svaka referenca na Indiju lažna, objavio je „Indija tudej“, citirajući agenciju PTI.
Preporuka društvenim medijima izdata je vladinim nalogom Ministarstva elektronike i informacione tehnologije, dokument nije objavljen javno, ali indijski mediji tvrde da su došli do njega.
U tekstu uputstva se kaže da SZO „ni u jednom svom izveštaju nije povezala pojam „indijska varijanta“ sa varijantom B.1.617 virusa korona“. Kako dodaju vladini zvaničnici, SZO nikada ne povezuje države sa nazivom neke varijante virusa, pa tako „nije bilo ni reči o kineskom ili vuhanskom virusu“, dodajući da je „pogrešno bilo i imenovanje varijanti kao što su britanska, brazilska ili južnoafrička“.
Indijski zvaničnici navode da se na taj način u svet šalje loša slika o Indiji.
„Indija tudej“ navodi i da iza takve preporuke stoje i politički razlozi, budući da su Raul Gandi i drugi opozicioni lideri koristili termin „Movid pandemija“ (po premijeru Narendri Modiju) ili „indijska pandemija“, kako bi kritikovali vladu zbog lošeg postupanja u borbi protiv virusa korona.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala