Incident sa „migom“ i „Rajan erom“ u Minsku - Evropa oštro osuđuje i traži objašnjenje

© Foto : PixabayA Ryanair plane
A Ryanair plane  - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Države EU zatražile su od Minska hitno objašnjenje za prinudno sletanje aviona "Rajan era" u Minsk i hapšenje poznatog opozicionog aktiviste Roman Protasevič.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatražio je od Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju da obavi istragu incidenta sa avionom „Rajan er“ koji je prinudno sleteo u Minsku.
„Vrlo sam zabrinut saopštenjima o prinudnom sletanju aviona "Rajan er" u Minsku. Pozivamo vlasti Belorusije da hitno puste avion i sve njegove putnike. Važno je da međunarodna agencija za civilnu avijaciju obavi istragu“, napisao je šef Evropskog saveta na tviteru.
Ministarstvo inostranih poslova Austrije je takođe pozvalo da se obavi nezavisna međunarodna istraga navedenog incidenta.
TELEGRAMMMM "{$url}"
„Zahtevamo da se odmah oslobodi aktivista Roman Protasevič“, navodi se na tviteru austrijskog MIP-a.
Berlin, sa svoje strane, zatražio je objašnjenje povodom hapšenja aktiviste.
„Potrebno nam je hitno objašnjenje Vlade Belorusije povodom preusmeravanja aviona „Rajn er“ iz EU u Minsk i navodnog hapšenja novinara“, napisao je Berger na tviteru.

Detalji incidenta sa "Rajan erom"

  • Nešto oko 13:00 pres-služba aerodroma u Minsku saopštila je da je prinudno sleteo avion Rajan era koji je leteo iz Atine u Vilnjus.
  • Prema podacima FlightRadar, on je preleteo praktično celu teritoriju zapadnog dela Belorusije i nedaleko od granice sa Litvanijom se okrenuo prema Minsku.
  • Kako je saopštila pre-služba aerodroma, piloti su saopštili da imaju informacije da je u avionu podmetnuta bomba, nakon čega je uspešno sletio. Kako se pokazalo, vest je bila lažna.
  • Kontrolor leta na međunarodnom aerodromu Litvanije saopštio je da je avion sleteo zbog konflikta između putnika i jednog člana posade. Razlog za konflikt nije naveden.
  • Prema podacima Ministarstva odbrane Belorusije, dežurni lovac MiG-29 je podignut, kako bi sproveo avion na aerodrom.
TELEGRAMMMM "{$url}"
  • Na aerodromu u Minsku su saopštili da se u avionu nalazilo 123 putnika.
  • Na aerodromu je uhapšen jedan od osnivača telegram kanala "NEKSTA", koji je u Belorusiji proglašen ekstremističkim - Roman Protasevič.
  • Ministarstvo inostranih poslova Litvanije je pozvalo otpravnika poslova Belorusije u Viljnusu. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda smatra da je avion bio primoran da sleti u Minsk.
Pročitajte još:
Prinudno sleteo avion na aerodromu u Minsku - uhapšen opozicionar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala