Erupcija vulkana u Kongu: Lava sve bliža gradu, stanovnici u panici napuštaju domove /video, foto/

© AP Photo / Justin KabumbaCrveno nebo nad gradom Goma posle erupcije vulkana u Kongu
Crveno nebo nad gradom Goma posle erupcije vulkana u Kongu - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Nakon erupcije vulkana Nijaragongo u Demokratskoj Republici Kongo, vlasti su aktivirale plan o evakuaciji građana iz Gome pošto je lava stigla do aerodroma nadomak grada. Erupcija je izazvala paniku među građanima koji beže u susednu Ruandu.
Erupcija vulkana počela je u subotu oko 19 sati po lokalnom vremenu, a mediji izveštavaju da je nebo potpuno crveno i da se oseća jak miris sumpora.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Planina na kojoj se nalazi vulkan nalazi se na desetak kilometara od Gome, grada sa oko 670.000 stanovnika koji je na samo kilometar od granice sa Ruandom.
TELEGRAMMMM "{$url}"
​U mnogim delovima grada nema struje.
​Mnogi stanovnici grada su se pešice uputili ka susednoj Ruandi. Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da među njima ima i dece.
​Mediji u Ruandi navode da je više od 3.000 ljudi već prešlo granicu, a oni će biti smešteni u školama, crkvama i drugim objektima.
​Portparol vlade Konga Patrik Mujaja je na Tviteru objavio da se razmatraju hitne mere u vezi sa novonastalom situacijom.
Poslednja erupcija vulkana Nijaragongo dogodila se 2002. godine i tada je život izgubilo 250 ljudi, a 129.000 je ostalo bez krova nad glavom.
​Stručnjaci strahuju da bi aktivnosti vulkana kod Gome u poslednjih pet godina mogle biti najava da će se ponoviti tragične erupcije iz 1997. i 2002. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala