Na šta je sve Nadal spreman kako bi parirao Đokoviću?

© AP Photo / Michel EulerRafael Nadal pri osvajanju Rolan Garosa 2020.
Rafael Nadal pri osvajanju Rolan Garosa 2020. - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Rafael Nadal, španski teniser koji je osvojio turnir u Barseloni i Masters u Rimu uoči pohoda na svoju 14. titulu na Rolan Garosu, prilagodio je treninge kako bi i u četvrtoj deceniji uspeo da opravda epitet „kralja šljake“ i nadmeće se sa najboljima na svetu.
Pandemija virusa korona možda je naterala Rafaela Nadala da se skrasi u svom domu na Majorci, ali to ga nije sprečilo da trenira i da se takmiči. Prema pisanju „Vol strit džurnala“, da bi popravio igru, Nadal je koristio dve stolice na travi kao mrežu i igrao mečeve sa svojom sestrom.
Nadal je postao profesionalac 2001. godine i dve dekade kasnije nije izgubio svoj intenzitet, sve kako bi se i dalje takmičio sa Novakom Đokovićem i ostalim najboljim igračima na svetu.
Dvadesetostruki Gren slem šampion je poznat po agresivnom stilu igre. Tokom godina, napravio je mala strateška prilagođavanja kako bi mogao da nastavi da pobeđuje kako mu telo stari. Takođe je adaptirao i svoje treninge.
U svojim tinejdžerskim i dvadesetim godinama, „bik sa Majorke“ je trenirao čak pet sati dnevno, ali je planove promenio kako je vreme odmicalo – baš kao i Novak i Rodžer Federer, njegovi najveći rivali.
„Sada kada sam stariji, ne mogu više tako da treniram“, rekao je Nadal. „Intenzitet je isti, ali su treninzi pametniji i konkretniji“.

Adaptacija treninga

U poslednje vreme, period proveden u teretani Španac posvećuje pokretljivosti, okretnosti i izometrijskim vežbama.
Tokom prvog zaključavanja, imao je „balon“ za vežbanje sa svojim rođacima koji su mu pomagali da ostane u formi u teretani u garaži. Ali je Rafa tada po prvi put u poslednjih deset godina bio razdvojen od svog kondicionog trenera i fizioterapeuta kome pripisuje zasluge za pripremu njegovog tela za treninge i mečeve, te ponovno „sastavljanje“ nakon tenisa.
Povratak napornom rasporedu posle šest meseci pauze nije bilo lako. Povreda donjih leđa mučila je Nadala tokom ovogodišnjeg Australijan opena i naterala ga da odustane od dva kasnija turnira.
„Cilj mi je da igram bolje svaki put kad zakoračim na teren“, rekao je on uoči sezone šljake. „Nisam bio u ritmu, ali trebaju mi jedan ili dva ključna meča da vratim ritam.“
Španac je potom naveo da su mu se leđa osećala bolje pre prvih mečeva na Mastersu u Rimu, a njegov učinak vratio se u vrhunsku formu. U četvrtfinalu se osvetio Aleksanderu Zverevu za poraz u Madridu da bi stigao do svog 12. polufinala u prestonici Italije. Potom je rutinski pobedio Amerikanca Rajlija Opelku, a u velikom finalu i prvog tenisera sveta, Novaka Đokovića.
Nadal sa trofejom za šampiona Rima - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2021
Nadal: Novače, bila mi je čast /video/
Titulu će braniti na Otvorenom prvenstvu Francuske, koje počinje 30. maja.
Poslednjih godina Nadal je smanjio teške kardio i treninge sa tegovima. Sadašnji fokus su mu treninzi visokog intenziteta koji ističu okretnost i brzinu, kao i vežbe koje jačaju stabilizujuće mišiće oko kolena i ramena.
„Bik sa Majorke“ smanjio je svoj boravak na terenu na još uvek zastrašujućih dva do dva i po sata dnevno. Za kardio on kombinuje dodatke na spravi za veslanje sa 15 odsto nagiba. Drugog dana odrađuje kružni trening koji kombinuje preskakanje konopca i penjanje uz merdevine sa pet ili šest vežbi snage. Takođe, dva puta dnevno obavi seriju vežbi za ramena.
„Ako mali mišići oko ramena zakažu, vaša igra je mrtva“, rekao je „kralj šljake“.
Kako bi ojačao kvadricepse, Nadal radi istezanje nogu koristeći spravu namenjenu za to. Odrađuje pet serija sa 10 kilograma tereta koje zadrži 45 sekundi nakon čega izvodi 15 dinamičnih ponavljanja koristeći 30 kilograma.
„Jačanje gluteusa zaista mi je pomoglo sa leđima“, rekao je Rafa.

Bez „lude“ dijete

„Moja ishrana je bila 100% katastrofa kad sam bio mlađi“, kaže on. „Ne sledim nijednu ludu dijetu, ali sa godinama sam usvojio sve bolje navike u ishrani“.
Doručak: Hleb sa maslinovim uljem i sokom od pomorandže.
Oporavak posle treninga: Šejk od proteina od vanile.
Večera: Kad ima vremena, što nije često, voli da kuva. Njegovo omiljeno jelo je testenina sa morskim plodovima. Pre meča obično konzumira pirinač sa ribom i povrćem.

Za uši muzika Hulija Iglesijasa

Rafael Nadal sluša muziku pre mečeva, a plejlista zavisi od njegovog raspoloženja.
„Ponekad slušam opersku muziku. Nekad pank rok ili rege, ali nikad hevi metal“, rekao je Španac navodeći Bona Džovija i Hulija Iglesijasa kao favorite.
Nadal pobesneo: Neverovatno, to će nas na kraju ubiti! /video/
Novak i Rafa se sreli pre finala – oko jedne stvari se nisu složili
Nadal pokazao fudbalsko umeće pred meč s tinejdžerom koji mu je skinuo krunu u Madridu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala