Češka: Rusija pretnja za Centralnu Evropu

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaPogled na Prag
Pogled na Prag - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Rusija će uvek želeti da pojača svoj uticaj na države Centralne Evrope i uvek će predstavljati realnu pretnju za njih, izjavio je predsednik Ustavnog suda republike Pavel Rihetski.
Prema rečima Rihetskog, Rusija nikad neće raskrstiti sa svojom prošlošću, kada je kontrolisala (socijalističke) države Centralne Evrope.
"Rusija će uvek želeti da proširi svoj uticaj i uvek će predstavljati, makar u sadašnjoj situaciji, realnu pretnju za države Centralne Evrope. Ona svoje težnje realizuje i preko državnih agenata na teritoriji naše države. Ja to smatram potvrdom da ne treba da gajimo nikakve iluzije povodom ciljeva i pogleda Rusije prema njenim bivšim sferama uticaja", rekao je Rihetski Češkom radiju.
Predsednik Ustavnog suda je iznenađen izjavama nekih visokih političara Češke da postoji više verzija eksplozije na skladištu u Vrbjetici.
"Ovakve sumnje, (u zaključcima istrage), u krajnjem slučaju, štete interesima Češke u EU i NATO", naglasio je Rihetski.
Po njegovom mišljenju, učešće agenata ruskih specijalnih službi u organizaciji eksplozije je jasno kao dan.
Antirusko raspoloženje u Češkoj pojačalo se u svetlu optužbi Praga da su ruske obaveštajne službe umešane u eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine i naknadne odluke o proterivanju 18 ruskih diplomata iz zemlje. Rusija je uveče istog dana objavila o svojim recipročnim merama – 20 zaposlenih u ambasadi Češke proglašeno je za persone non grata.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala