„Bez njih se ne može“: Čime će ruska Severna flota odgovoriti NATO-u

© Sputnik / Юriй Kaver / Uđi u bazu fotografijaAtomska podmornica Severne flote Rusije
Atomska podmornica Severne flote Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2021
Pratite nas
Neobična konstruktorska rešenja, stelt tehnologija, velika autonomnost i nestandardni zadaci - osnovne su karakteristike najnovije dizel-električne podmornice projekta 677 „Lada“ koje će biti predata ruskoj Severnoj floti do 2027. godine. One su danas posebno potrebne na Arktiku.

Dizel serija

Dizel-električne podmornice projekta 677 četvrtog pokolenja prave se od kraja devedesetih godina. Prva podmornica „Sankt Peterburg“ se trenutno nalazi na testiranju, dok su druge dve - „Kronštadt“ i „Velikie Luki“ - u različitim fazama izgradnje. Još dve će početi da se grade 2022. godine.
„Lada“ je u mnogo čemu inovativni projekat. Projektanti Centralnog konstruktorskog biroa morske tehnike (CKB) „Rubin“ primenili su šemu sa jednim trupom, što nije karakteristično za rusku brodogradnju. Zahvaljujući specijalnom površinskom sloju, kao i savremenim elektronskim sistemima i visokom stepenu automatizacije „Lade“ se odlikuju visokom neprimetnosti za podmornice ove klase.
U budućnosti će podmornice projekta 677 biti opremljeni anaerobnim (nezavisnim od vazduha) motorima, koji će im omogućiti da ne moraju da isplivavaju zbog punjenja baterija.
Dizel-električna podmornica Kronštadt projekta 677 Lada u Sankt Peterburgu  - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Ruska mornarica dobija prve podmornice „Lada“ naoružane „Kalibrima“
Na „Ladi“ se već dugo radi. Datumi isporuka su više puta odlagani, finansijska sredstva smanjivana, a posao obustavljan. Prema rečima šefa Ujedinjene korporacije brodogradilišta Alekseja Rahmanova, problemi su bili sa dobavljačima opreme. Zbog toga je bilo odlučeno da se umesto „Lade“ sagradi šest podmornica Projekta 636.3 za Tihookeansku flotu.
Podmornica „Sankt Peterburg“ je predata floti još 2010. godine. Na ovom brodu su rađena ispitivanja i tokom eksploatacije su rešavani nastali problemi.
„Lade“ su kompaktne podmornice, deplasman im je oko 1.800 tona. Pod vodom se ubrzavaju do 21 čvora, radna dubina im je 250 metara. Posadu čini 35 ljudi, a mogu se nalaziti pod vodom 45 dana. Podmornica je naoružana samo torpedima i minama, dok će sledeći u seriji imati krstareće rakete „Kalibar“.
© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje krstareće rakete "Kalibar" sa fregate "Maršal Šapošnikov" u Japanskom moru
Lansiranje krstareće rakete Kalibar sa fregate Maršal Šapošnikov u Japanskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Lansiranje krstareće rakete "Kalibar" sa fregate "Maršal Šapošnikov" u Japanskom moru

Nezamenljive nevidljive podmornice

Prema ocenama eksperata, Severnoj floti su danas preko potrebne dizel podmornice. Trenutno su u upotrebi samo nekoliko zastarelih dizel-električnih podmornica projekta 877 „Paltus“. Podvodne snage uglavnom predstavljaju višenamenske i strateške nuklearne podmornice, a često se koriste i u taktičkim operacijama.
Po rečima bivšeg komandanta flote admirala Vjačeslava Popova to predstavlja posledicu krize 1990-ih godina.
„Severnoj floti su uvek bile potrebne dizel podmornice. Svaki projekat ima svoju borbenu misiju, a drugi ne može da ga u potpunosti zamene. Glavna razlika između modernih dizel-električnih podmornica i nuklearnih je gotovo potpuna bešumnost - vrlo je teško otkriti ih. Glavni zadatak im je: borba protiv neprijateljskih podmornica“, rekao je Popov u intervjuu Sputnjiku.
Admiral je objasnio da se odsustvo ovakvih podmornica kompenzuje drugim sredstvima, kao što su avijacija, brodovi i nuklearni nosači raketa.
„Severnoj floti su potrebne sve vrste brodova i podmornica, od dizel-električnih podmornica do nosača aviona. Kada sam komandovao flotom, imali smo tri brigade dizel-električnih podmornica. Postepeno su otpisane u skladu sa životnim vekom i zaista nismo dobili ništa što bi ih zamenilo. Odlučeno je da se Crnomorska flota popuni dizel podmornicama, očigledno, iz političkih razloga“, uveren je bivši admiral.

Tačka dodira

Tokom godina hladnog rata Severna flota je bila najvažniji element nuklearnog odvraćanja. Ona je dobila najsavremenije strateške brodove na nuklearni pogon i udarne raketne brodove.
Ruska severna flota - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2021
Podmornice i brodovi ruske Severne flote započeli vežbe na Arktiku
Danas se istorija ponavlja: Severna flota je dobila status posebnog vojnog okruga, a 2014. godine je formirano Objedinjena strateška komanda. Ovde se nalazi najnaprednije naoružanje i oprema: najnovije nuklearne podmornice projekta „Borej“ i višenamenske podmornice „Jasenj“. Nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ se modernizuje, a zatim će i „Petar Veliki“.
Severnoj morskoj floti je predato nekoliko višenamenskih fregata projekta 22350 naoružanih krstarećim raketama „Kalibar“ i protivbrodskim raketama „Oniks“. Pored toga, perspektivni hiperzvučni kompleks „Cirkon“ se testira na brodu „Admiral Garškov“.
Rusija trenutno ne može bez moćne predstraže na severu. Arktički region privukao je veliku pažnju vodećih sila, jer se ovde nalaze velike rezerve minerala. Mnoge države nastoje da ojačaju svoje vojno prisustvo u regionu. Sjedinjene Američke Države su postale aktivnije, nazivajući Rusiju i Kinu svojim glavnim rivalima na Arktiku.
Krajem prošle godine Putin je rekao da budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija, a tom temom se tada bavila i glavna urednica Sputnjika na srpskom jeziku Ljubinka Milinčić, u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala