U Srbiju stiglo još 266.000 doza „Sinofarm“ vakcina /video/

© AP Photo / Muhammad SajjadKineska vakcina protiv korone
Kineska vakcina protiv korone - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Novi kontigent od 266.000 doza vakcina „Sinofarm“ stigao je danas u Srbiju. Do sada je u našu zemlju stiglo 3.700.000 doza kineske vakcine.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo dočekali su novi kontigent vakcina na beogradskom aerodromu.
Lončar je rekao da je Srbija do sada nabavila preko pet i po miliona doza vakcina i da ih ima dovoljno za sve građane, ali je dodao da nije zadovoljan odzivom, pa je apelovao na sve, a posebno na mlade da se što pre vakcinišu.
On je istakao da Srbija ima izvanrednu šansu da izađe iz epidemije, dodajući da je to isključivo moguće ako se u najvećem broju mladi odazovu masovnoj vakcinaciji, jer su oni, kako je napomenuo, potencijalno najveći prenosioci virusa.
„Ako ne budemo svi odgovorni, vrlo brzo ćemo se vratiti u stanje koje neće biti pod kontrolom. Podsećam građane da do 31. maja Srbija daje svakom ko se vakciniše 3.000 dinara. Ako hoćemo na more, izlaske uveče, na proslave i sve što nam nedostaje više od godinu dana osnovni uslov je da se vakcinišemo“, apelovao je ministar zdravlja.
Kineska ambasadorka je poručila da je raduje pad broja novozaraženih u Srbiji i dobar proces masovne imunizacije u Srbiji.
„Trenutno je i u Kini masovna vakcinacija, do juče je dato ukupno 480 miliona doza u kontinentalnom delu. Spremni smo da nastavimo saradnju sa Srbijom i drugim zemljama širom sveta oko distribucije vakcina, kako bi se naš život što pre vratio u normalu“, poručila je Čen Bo.

„Sve kovid pacijente prebacićemo u Batajnicu“

Lončar je rekao da u velikom broju bolnica koje su bile u kovid sistemu više nema pacijenata i zbog toga će svi kovid pacijenti biti prebačeni u Batajnicu kako bi se rasteretio sistem.
„Gledamo da sve pacijente prebacimo u Batajnicu, a da druge kapacitete oslobodimo, jer moramo da pomognemo non kovid pacijentima. Oni dugo čekaju na dijagnostiku i operacije, a imamo i dosta onkoloških pacijenata“, naveo je Lončar.
Ministar zdravlja je dodao da se smanjio broj pregleda u kovid ambulantama za četiri puta od pre par nedelja, preneo je Tanjug.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala