Švedska ne obustavlja korišćenje PCR testova za utvrđivanje da li je zaraženi ozdravio od korone

© Sputnik / Radoje PantovićPCR test, Torlak
PCR test, Torlak - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Iako je švedska agencija za javno zdravlje još prošle godine objavila je da PCR tehnologija ne pravi razliku između virusa koji mogu da zaraze ćelije i virusa koji je imuni sistem neutralisao, nastavila je i dalje da koristi PCR testove za utvrđivanje da li je zaraženi od korone ozdravio.
Na portalu Sputnjik Srbija 22. maja, objavljena je vest da je Švedska obustavila korišćenje PCR testa za utvrđivanje da li je zaraženi ozdravio od korone. Vest se bazirala na objavi švedske agencije za zdravlje u kojoj je navedeno: "PCR tehnologija koja se koristi u testovima za otkrivanje virusa korona ne može da napravi razliku između virusa koji mogu da zaraze ćelije i virusa koje je imuni sistem neutralisao, pa se stoga ovi testovi ne mogu koristiti za utvrđivanje da li je neko ozdravio ili ne".
„RNK od virusa često se može otkriti nedeljama (ponekad i mesecima) nakon bolesti, ali to ne znači da ste i dalje zaraženi. Takođe, postoji nekoliko naučnih studija koje sugerišu da je infektivnost kovida 19 najveća na početku perioda bolesti“, navodi Agencija.
Preporučeni kriterijumi za procenu prestanka infekcije zasnivaju se na stabilnom kliničkom poboljšanju uz oslobađanje od temperature najmanje dva dana i da je prošlo najmanje sedam dana od pojave simptoma, navodi Švedska agencija za javno zdravlje na svojoj veb stranici. 
Naknadnom proverom činjenica Istinomner koji se bavio ovom temom utvrdio je da je saopštenje tačno prevedeno, ali da je pogrešno protumačeno, kao i da u saopštenju nije navedeno da se prekida sa korišćenjem PCR testa. Takođe su utvrdili da je pomenuto saopštenje Agencije za zdravlje objavljeno u julu 2020 i naknadno ažurirano u novembru 2020.
Kao dokaz da Švedska i dalje koristi PCR test za utvrđivanje da li je neko ozdravio od korone Istinomer je naveo saopštenje Agencije za javno zdravlje objavljeno dva dana nakon objavljivanja teksta na našem portalu, 24. maja.
"Na toj stranici se na više mesta spominje PCR test s objašnjenjima poput: “Pozitivan rezultat samotestiranja treba potvrditi PCR testom” i “Antigenski testovi ne daju tako pouzdane rezultate kao PCR testovi, jer nisu toliko osetljivi”, naveo je Istinomer.
Da Švedska neće prestati da koristi PCR testove Istinomeru su potvrdili i švedski fekt-čekeri portala Kallkritikbyran.
“Ovo saopštenje je uglavnom bivalo pogrešno tumačeno na internetu jer kaže da PCR test ne može da razlikuje da li je neko u datom trenutku zaražen ili nije. Odnosno – ako je neko bilo bolestan nekoliko nedelja ili čak meseci ranije, moguće da će PCR test to otkriti. Stoga, vi možete da dobijete pozitivan rezultat, a da niste zarazni. Zdravstveni sistem, a posebno laboranti koji koriste PCR test to znaju”, objasnila je Åsa Larsson sa portala Kallkritikbyran za Istinomer.
(Ovo je korigovana verzija prethodno objavljenog članka)
 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala