Rusija traži od „Gugla“ da odblokira intervju francuskog Sputnjika

© REUTERS / BRENDAN MCDERMIDLogo kompanije "Gugl" na zgradi kompanije u Njujorku
Logo kompanije Gugl na zgradi kompanije u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Služba za nadzor u oblasti komunikacija, medija i informacionih tehnologija Rusije (Roskomnadzor) zatražila je od kompanije „Gugl“ da ukine blokadu intervjua francuske redakcije Sputnjika na „Jutjubu“.
Prethodno je društvena mreža „Jutjub“ blokirala intervju francuske redakcije Sputnjika sa specijalistom nauronauke Idrisom Aberkanom koji je treći karantin u Francuskoj nazvao „sanitarnom diktaturom“.
Naime, Aberkan je rekao da je izlazak iz kuće samo uz adekvatnu propusnicu – „apsolutno kršenje slobode“.
Francuska redakcija Sputnjika navodi da „Jutjub“ smatra prekršajem to što je objavljen snimak u kome je izneto mišljenje koje nije u skladu sa zvaničnim stavom francuske vlasti.
Tim povodom Roskomnadzor je uputio pismo ‘Guglu’ sa zahtevom da u „najkraćem mogućem roku ukinu sva ograničenja sa video-snimka intervjua dopisnika francuske radakcije Sputnjika s francuskim stručnjakom“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu.
Ističe se da ovakvi postupci predstavljaju akt cenzure prema ruskim medijima i kršenje principa slobodnog pristupa informacijama.
Roskomnadzor, takođe, od „Gugla“ traži da obrazloži razloge za ovakvu odluku.
Podsetimo, poslednjih meseci inostrane platforme često blokiraju naloge ruskih medija.
Na primer, Fejsbuk je bez objašnjenja blokirao nalog agencije Baltnjuz, a Tviter je oktobra prošle godine označio materijale kanala RT u vezi sa američkim predsedničkim izborima kao sadržaj koji može da dovede u zabludu, a pre toga je uklonio u pretraživanju nalog agencije RIA Novosti, RT i Sputnjik.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je te poteze okarakterisalo kao nazadno i pozvala strane platforme da preispitaju svoju politiku.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala