Rusija: Nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“ – spasavanje časti

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za postavljanje gasovodnih cevi "Fortuna" u luci Vismar
Brod za postavljanje gasovodnih cevi Fortuna u luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Amerika nije mogla da nanese veću štetu projektu „Severni tok 2“, stoga je uvela sankcije Rusiji kako bi na bilo koji način spasila svoju čast, izjavio je zamenik komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.
„Morali su na neki način da spasu svoju čast budući da nisu uspeli da nanesu štetu projektu. Jasno im je da te sankcije neće biti pogubne za nas. Problem je što ne znaju kako da ѕe na lep način povuku“, rekao je.
Prethodno su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije protiv ruskih kompanija i brodova koji rade na gasovodu „Severni tok 2“. Na crnom spisku je 13 brodova koji učestvuju u realizaciji projekta.
Podsetimo, Vašington je odustao od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje namerava da spreči puštanje u rad „Severnog toka 2“.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala