Rat FIFA i UEFA – Svetsko prvenstvo na svake dve godine?

© AP Photo / Peter DejongPredsednik FIFA Đani Infantino
Predsednik FIFA Đani Infantino - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Da li su na pomolu tektonske promene u svetu fudbala? Ko zna, sve je moguće. Ono što je udarna vest, jeste da je na održanom 71. kongresu Međunarodne fudbalske federacije - FIFA usvojen predlog o izradi studije izvodljivosti održavanja Svetskog prvenstva u obe konkurencije na svake dve godine.
Ne, nije nikakva šala, već činjenica. Umesto na dosadašnje četiri godine, vreme do održavanja sledećeg Mundijala bilo bi prepolovljeno.
Na pomenutom 71. kongresu FIFA koji je zbog pandemije virusa korona održan onlajn, navodno je ovaj predlog dao „Profesor“, legendarni Francuz i bivši trener Arsenala - Arsen Venger.
O mogućnosti da Svetsko prvenstvo bude održano na svake dve godine javnost je obavestio Đani Infantino, prvi čovek FIFA.
Dejan Kuzmanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Novo srpsko čudo kuca na vrata velike scene
„To je način da promovišemo fudbal, moramo proučavati kako da stimulišemo fudbal i da držimo um otvorenim. Navijači žele da gledaju važne utakmice i turnire. Akcenat će biti na sportu, ne na komercijalnom uspehu“, objasnio je Đani.
To znači da bi kalendar takmičenja mogao da bude promenjen posle 2024. godine, a predlog o studiji izvodljivosti izneli su čelnici FS Saudijske Arabije.
Kao argument za održavanje svetskih prvenstava na svake dve godine, koriste se mogućnost manjeg broja utakmica, koje bi bile značajnije, a sve u cilju zaštite zdravlja igrača.
Ali, tu dolazimo i do prvog kamena spoticanja, odnosno sukoba mišljenja na relaciji dve krovne organizacije fudbala - UEFA i FIFA.
​Jasno je da bi održavanje SP na svake dve godine ozbiljno moglo da našteti Evropskoj kući fudbala (UEFA) i njenom projektu Lige nacacija, dok bi se i te kako odrazilo na Evropsko prvenstvo.
Tačka usijanja na onlajn sastanku po pitanju odnosa FIFA i UEFA bila je nedavna tema broj 1 u svetu fudbala - evropska Superliga koja je propala. Mediji su izvestili o tome da je FIFA nagovarala klubove da se promene protiv UEFA i Lige šampiona.
Ipak, predsednik FIFA Đani Infantino je odbio taj napad, komentarom da bi ljudi trebalo više da veruju činjenicama, nego glasinama i tračevima.
„Razgovor s nekim klubovima sigurno ne znači ni na koji način da iza toga stoji FIFA, ili da učestvuje u organizovanju Superlige. Ja, lično, nikada neću zatvoriti vrata novim idejama“, rekao je Infantino.
Kocka, odnosno ideja, je „bačena", pa u narednom periodu ostaje da se vidi da li je i koliko zapravo izvodljivo da gledamo Mundijal na svake dve, umesto na dosadašnje četiri godine.
► Haos zbog himne Srbije, šamari, žurke, alkohol – sve je prošlost, Adem je sada na krovu Turske!
► Srbin pokorio Poljsku: Osećaj je sjajan
► Zlatanove suze i prokleta kolena – zvezde koje neće videti EVRO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala