Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Japan u strahu – da li će se Olimpijske igre održati?

© AFP 2023 / KAZUHIRO NOGIProtest protiv održavanja Olimpijskih igara u Tokiju
Protest protiv održavanja Olimpijskih igara u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), pokušao je da pred Olimpijske igre u Tokiju otkloni sumnje i strah japanskog naroda, koji u velikoj meri želi da se Igre otkažu.
Olimpijske igre, koje su pomerene sa prošle godine zbog pandemije virusa korone, nisu dobro dočekane u zemlji domaćina, koji i dalje vodi veliku bitku sa virusom.
Nedavna anketa u jednom japanskom mediju otkrila je da više od 80 odsto tamošnje javnosti želi da se Igre ili ponovo odlože, ili potpuno otkažu.
Početkom maja u Tokiju je uvedeno vanredno stanje koje će trajati barem do kraja meseca, a narod se plaši toga da dolazak sportista iz celog sveta može samo da pogorša situaciju.
Međutim, Bah uverava stanovnike Tokija da sportisti nikoga neće ugroziti.
„Najbitniji cilj je veoma jasan. Olimpijsko selo je bezbedno mesto i Olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Tokiju će biti organizovane na veoma bezbedan način“, rekao je Bah.
„U ovom trenutku je već oko 75 odsto članova Olimpijskog sela vakcinisano, ili je će barem sigurno biti vakcinisano do početka Igara“, dodao je.
Iako su pojedini sportisti rekli da bi radije odustali od Igara nego se vakcinisali, Bah ističe da će broj onih koji prihvate imunizaciju biti „dosta više od 80 odsto“.
Broj vakcinisanih na Olimpijskim igrama predstavljaće kontrast u poređenju sa Japanom, gde je samo oko tri odsto stanovništva vakcinisano.
Dragana Cvijić, rukometašica Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Bes srpske heroine: Ne treba da postojimo! /foto/
Problem u održavanju Igara vide medicinski radnici Japana, koji kažu da će veliki deo njih biti poslat na Olimpijske igre, čime će se smanjiti pomoć stanovništvu njihove zemlje.
„MOK je organizacionom komitetu predložio da olimpijski komiteti svake zemlje imaju svoje medicinsko osoblje“, rekao je Bah.
On je podsetio da će svi sportisti biti pod striktnim resktrikcijama baš kako nikoga u Japanu ne bi ugrozili.
„Sportisti će imati značajne restrikcije – kao što su karantin, svakodnevno testiranje, eskiviranje javnog prenosa i svakog kontakta sa Japancima – kako bi se zaštitio japanski narod“, objasnio je Bah.
„Sportisti su spremni na ovakvo žrtvovanje jer ime je jasno da je bezbednost na prvom mestu“, zaključio je.
O planovima vaterpolista Srbije za Olimpijske igre u Tokiju u „Miljanovom korneru“ govorio je selektor Dejan Savić.
Epilog nezapamćenog skandala – zlatna medalja uz „zabranjenu“ zastavu Rusije! /foto, video/
Ruski vunderkind čini čuda – svetskim rekordom do krova Evrope! /video/
Srbiji tri karte za Tokio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala