Moskovska patrijaršija: Tzv. „Pravoslavna crkva Ukrajine“ - politički projekat Amerike

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na hram Hrista Spasitelja u Moskvi
Pogled na hram Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“ (PCU) je od početka do kraja bila politički projekat Amerike, izjavio je šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion.
Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken je nedavno boravio u dvodnevnoj poseti Ukrajini gde se, između ostalih, sastao i sa poglavarom tzv. PCU Epifanijem.
„Činjenica da se američki državni sekretar sastao sa poglavarom raskolničke crkve i ni sa jednim drugim verskim liderom… svedoči još jednom da je tzv. PCU na čelu sa tzv. mitropolitom, a zapravo lažnim mitropolitom Epifanijem – projekat SAD, politički projekat od početka do kraja. To nije nešto što je iznedrio crkveni život, to je nešto što su stvorili Amerikanci da bi još jednom ovaplotili princip kojim se vode: ‘zavadi, pa vladaj’“, rekao je Ilarion za TV „Rusija 24“.
On je dodao i da je carigradski patrijarh Vartolomej postao instrument za primenu tog principa.
„Čovek koji je ostvario američki plan bio je patrijarh Vartolomej. Njegova zavisnost od Amerike je očigledna, svima poznata i niko je ne krije“, rekao je Ilarion.
Podsetimo, nakon „ujediniteljskog sabora“ koji je 15. decembra 2018. godine održan u Kijevu, u Ukrajini je objavljeno stvaranje ukrajinske autokefalne crkve za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.
Krajem 2018. godine, na inicijativu tadašnjih ukrajinskih vlasti i Carigradske patrijaršije, formirana je raskolnička struktura — takozvana „Pravoslavna crkva Ukrajine“.
U januaru 2019. godine nekanonska crkvena struktura je dobila tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala