Ko ne zameni „švajcarce“ na vreme, moraće poštom da ih šalje u Švajcarsku

© Sputnik / SputnjikŠvajcarski franak
Švajcarski franak - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Rok za zamenu isteklih „švajcaraca“ osme serije za devetu ističe 31. maja, a građanima koji ne budu stigli to da učine na vreme, jedino ostaje da ih pošalju poštom Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu.
U Narodnoj banci Srbije upozoravaju da je poslednji dan maja rok kada banke moraju da joj dostave prikupljeni nevažeći novac od građana, pa je očekivano da bankari klijentima ranije obustave zamene, već za nekoliko dana.
Kako pišu „Novosti“, problem je što u praksi mnoge filijale i ranije ne primaju istekle pare.
Do sada je centralna banka zamenila 85 miliona „švajcaraca“, od čega je za devetu seriju zamenjeno oko 30 miliona, dok su za ostatak od oko 55 miliona franaka, bankama dale devize.
Apelovali su na sve banke da „švajcarce“ menjaju bez provizije, da ih do kraja maja preuzimaju besplatno od građana, ali priznaju da se u praksi nisu sve odazvale. Zato upućuju građane koji ne stignu da promene na vreme novac van opticaja, da pošalju novčanice poštom u Švajcarsku.
Zvanično, filijale i menjačnice tvrde da bez problema prihvataju istekle novčanice švajcarskog franka i menjaju za nove. Napominju i da poslednjih dana imaju mnogo više ovakvih zahteva, pa se prave gužve zbog obavljanja obaveza u poslednji čas.
List prenosi i navode bankara koji kažu da je navodna nemogućnost klijenata da zamene novac najverovatnije bila uslovljena samo trenutnim nedostatkom novčanica u ekspozituri.
Banke, prema preporuci NBS, mogu da zamene istekle novčanice, prime ih na devizni račun, a zatim ih, po pribavljanju devete, opticajne serije, isplate ili otkupe za dinare. Od početka juna građani će moći da menjaju vanopticajne novčanice švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje to i dalje budu želele.
Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice koje su primile počev od 30. aprila.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala