Duma: Odluka Zelenskog o produženju sankcija „ništa dobro neće doneti“

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
Sankcije koje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski produžio protiv ruskih medija, kompanija i državljana neće doneti „ništa dobro“ odnosima dveju država, ocenio je šef Odbora Dume za pitanja Zajednice Nezavisnih Država (ZND), evroazijske integracije i odnose sa sunarodnicima Leonid Kalašnjikov.
Kalašnjikov dodaje da Rusija svakako treba da odgovori na najnoviji potez Kijeva.
„Potrebno je reagovati, posebno u međudržavnim odnosima i pokazati da se mi, takođe, možemo nečemu suprotstaviti i izraziti svoju volju... To smo već uradili sa Česima, stavivši ih na spisak neprijateljskih država. Mislim da sa Ukrajinom imamo mnogo više načina i u trgovini, i u drugim granama, u ekonomiji, gde bismo mogli recipročno da delujemo. Mada, u datoj situaciji, koliko mi je poznato, mi smo na te sankcije pravovremeno odreagovali, sada je reč samo o njihovom produžavanju. Naravno, to ne donosi ništa dobro našim odnosima. Mislim da Rusija neće imati neku posebnu reakciju na to“, dodao je sagovornik.
On se osvrnuo i na ranije izjave Zelenskog o mogućem susretu sa ruskim predsednikom.
„Naravno, o prijateljstvu i ljubavi nema govora, ali što se tiče sastanka dvojice predsednika tome ništa ne stoji na putu. Kao što je poznato, bez obzira na sankcije moraće da dođe do sastanka Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena. I nikada to nismo izbegavali, pogotovo što sankcije nismo izmislili mi“, rekao je Kalašnjikov za Sputnjik.
Sedište informacione agenciej MIA Rusija sevodnja u Moskvi, čiji je sputeik sastavni deo. - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Kijev produžio sankcije za MIA „Rusija sevodnja“, lidere LNR, DNR i Krima
Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su u toku pregovori na temu potencijalnog sastanka Putina i Zelenskog, da postoji skica mogućih tema, ali proces nije jednostavan.
Generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov izjavio je da je odluka Kijeva besmislena i komična i dodao da je Zelenski samo potvrdio nepriznavanje slobode govora.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. Rusija je istakla i da je kontraproduktivno razgovarati sa Moskvom na jeziku sankcija.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala