„Amerika će stalno biti prisutna u Crnoj Gori“: Poruka Podgorici iz Vašingtona

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMetju Palmer
Metju Palmer - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Pratite nas
SAD će stalno biti prisutne u Crnoj Gori, kao saveznik i partner, što je bio slučaj i prethodnih 15 godina od sticanja nezavisnosti, rekao je juče zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.
Palmer je, povodom proslave 15 godina od sticanja samostalnosti Crne Gore, kao izvanredne uspehe te zemlje izdvojio njen ulazak u NATO, obezbeđivanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kao i „izgradnju snažnog, živog multietničkog demokratskog društva“.
Ipak, dodao je i da postoje duboke podele u Crnoj Gori, kakve su, kako je ocenio, prisutne i širom zapadnog sveta, izrazivši uverenje da će se Crna Gora uspešno i efikasno suočiti sa tim izazovima.
„Aspolutno smo zabrinuti u pogledu aktuelnih tenzija i radimo sa vladom, opozicijom, civilnim društvom, nezavisnim novinarima da naglasimo američku podršku reformama koje će učvrstiti snažno partnerstvo SAD i Crne Gore“, ističe Palmer, prenosi Tanjug.
Poručio je da Vašington želi da Crna Gora nastavi da daje doprinos NATO, uključujući i misiju Kfora.
„Ohrabrio bih crnogorsku vladu da nastavi da traži prilike da se obučava sa nama, raspoređuje snage sa nama, da sarađuje sa SAD i drugim NATO saveznicima na način koji će osigurati bezbednost ne samo drugih, već i Crne Gore“, rekao je.
Na pitanje da li SAD imaju bilo kakve primedbe u pogledu novog Zakona o tužilaštvu nakon čijeg usvajanja je DPS odlučio da bojkotuje rad parlamenta, Palmer je rekao da je veoma važno da su taj zakon, i svi zakoni u potpunosti usklađeni sa očekivanjima i obavezama koje je Crna Gore preuzela prema EU.
Dodaje da bi SAD „veoma volele da se preporuke komisije integrišu u zakon kako bi se osiguralo da je pravni okvir Crne Gore u potpunosti usklađen sa njenim aspiracijama u vezi sa EU“.
„Kada je reč o ulozi DPS-a, više puta smo stavili do znanja, ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu, da je bojkotovanje izbora i demokratskih institucija loša taktika i da je to loše za demokratiju“, upozorava Palmer.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala