Supruga slovenačkog diplomate umrla nakon vakcinacije u Briselu

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija u Srbiji
Vakcinacija u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Slovenački Institut za javno zdravlje (NIJZ) vodi u saradnji s belgijskim zdravstvenim zvaničnicima istragu o tragičnoj smrti supruge slovenačkog diplomate u Briselu koja je nakon vakcinisanja dobila vensku trombozu i umrla od moždanog udara u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.
Žena, mlađa od 40 godina, primila je pre desetak dana vakcinu protiv virusa korona proizvođača Džonson i Džonson, koja se daje u jednoj dozi, a prve teškoće je osetila nakon nekoliko dana.
Kako prenosi Slovenačka televizija, najpre se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod lekara joj je dijagnostifikovana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici.
Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) pokrenuo je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s vakcinacijom, odnosno mogućim negativnim nuspojavama vakcine. To sada istražuje struči odbor pri Ministarstvu zdravlja, u kom ističu da će biti važne sve informacije koje će dobiti od belgijskih zdravstvenih zvaničnika. 
Rad u laboratoriji na razvoju vakcine „Astra zeneka“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.03.2021
Naučnici veruju da su pronašli objašnjenje za krvne ugruške posle vakcinisanja "Astra zenekom"
Vakcina Džonson i Džonson je vektorsko cepivo, a utvrđeno je da u izuzetno retkim slučajevima može izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.
To je potvrdila i Evropska agencija za lekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.
EMA je pre mesec dana objavila da je razmera koristi i rizika cepiva proizvođača Džonson i Džonson i dalje pozitivan, premda postoji moguća povezanost s vrlo retkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon vakcinacije, prenosi Jutarnji list.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala