Stigli rezultati dva „hrvatska ekperimenta“ /foto/

Pratite nas
Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite objavio na konferenciji za medije rezultate dva takozvana "hrvatska eksperimenta" u vezi sa virusom korona i rezultati su veoma ohrabrujući. Nakon dva održana događaja kojima su prisustvovale osobe koje su primile vakcinu protiv korone, prebolele kovid 19 ili imale negativan PCR test, nije bilo zaraženih.
Epidemija virusa korona se u Hrvatskoj polako stišava, a broj novazaraženih je sve manji. Istovremeno, broj vakcinisanih građana raste pa je u Hrvatskoj više od 30 odsto odrasle populacije primila bar jednu dozu vakcine.
S obzirom na bolju epidemiološku situaciju, hrvatski stručnjaci odlučili su da izvedu eksperiment, sličan onom u Španiji gde je organizovan koncert, na kom su prisustvovali posetioci koji su negativni na kovid 19. 
Eksperimentalni koncert u Barseloni u skladu sa epidemiološkim pravilima protiv virusa korona - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2021
U Španiji održan koncert za 5.000 ljudi – može li da ih organizuje i Srbija
Petnaest dana nakon koncerta pokazalo se da je broj onih koji se zarazio skoro pa beznačajan, što je praktično značilo da su dotadašnja upozorenja stručnjaka da se koronavirus prenosi u masi veoma brzo i mnogo - pale u vodu.
Pošto je i Hrvatska organizovala sličan eksperiment, ali sa svadbom i poslovnim forumom, danas su saopšteni rezultati.
"Imamo rezultate", rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, objavio je portal Indeks.
Kod prvog eksperimenta - poslovnog događaja, na kom je bilo 86 osoba koje su dobile dve doze vakcine, svi učesnici su uradili PCR test i on je bio negativan.
Kod drugog projekta, na svadbi, održanoj 15. maja, učestvovalo je 25 osoba koje su vakcinisane sa dve doze, 27 onih koji su kovid 19 preboleli i 58 njih sa negativnim testom na koronu.
"Oni su juče testirani i nemamo nijedan pozitivan rezultat. Ovo nam pokazuje da se na takvim događanjima nije dogodila zaraza. Imamo već takve rezultate koji su objavljeni u svetskoj literaturi, da se vidi kako ta mogućnost koju nam novi instrument, dakle vakcina, preboleli i testirani, omogućava da okupimo ljude na tragu starog normalnog života. Ovo je dokaz da možemo na taj način, ako pustimo samo one koji su vakcinisani, one koji su preležali kovid 19 ili su testirani, organizovati takve događaje", rekao je Krunoslav Cepak, direktor Instituta za javno zdravlje Hrvatske, preneo je B92.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala