Rusija o izraelsko-palestinskom sukobu: Primirje nedovoljno – potrebni pregovori

Pratite nas
Rusija pozdravlja uvođenje primirja u izraelsko-palestinskom konfliktu, međutim, da bi se izbeglo ponovno izbijanje sukoba neophodno je obnoviti direktne pregovore obe strane, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Primirje je važan uspeh, ali nedovoljan. Trenutno je važno sprečiti da se sukob obnovi. Potrebno je fokusirati se na stvaranju svih uslova kako bi se ponovo pokrenuli direktni pregovori sa ciljem donošenja finalne odluke na osnovu rezolucije UN i poštujući principe obe države“, rekla je ona.
Zaharova je istakla i da Rusija, kao članica Saveta bezbednosti UN i učesnica „kvarteta“ u pregovorima, poziva sve partnere da se dodatno angažuju kako bi se dijalog Izraela i Palestine ponovo pokrenuo.
Podsetimo, izraelski kabinet za bezbednost je na sinoćnom zasedanju doneo odluku da prekine udare na Gazu, nakon 11 dana oružanih sukoba između Izraela i Hamasa.
Dogovor o prekidu vatre, postignut uz posredovanje Egipta, na snazi je od dva sata posle ponoći po lokalnom vremenu.
Stanovnici Pojasa Gaze slavili su do zore uz vatromet, vozeći se automobilima u istočnom Jerusalimu i noseći palestinske zastave.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala