Rusija: Spremni smo da se suprotstavimo spoljnom mešanju na predstojećim izborima

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaFasada zdanja Centralne izborne komisije (CIK) Rusije
Fasada zdanja Centralne izborne komisije (CIK) Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Rusija očekuje provokacije na predstojećim parlamentarnim izborima u septembru, uključujući spoljne, izjavila je predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova.
Ona je pozvala zakonodavce da preciznije definišu termin „strano mešanje“, jer, kako kaže, „ono može da bude u različitim oblicima“.
„To može da bude fizičko mešanje, na primer, onesposobljavanje sajtova, ili može da bude informacioni i psihološki uticaj, propaganda“, rekla je Pamfilova u intervjuu za „Izvestija“ i dodala da nisu isključene ni lažiranja rezultata.
Istovremeno, predsednica CIK smatra da je „neposredno fizičko mešanje“ u ovoj fazi nemoguće, ali se razmatraju svi drugi scenariji.
S tim u vezi, podsetila je da različite vrste hakerskih DDoS napada neprestano prate izborni sistem Rusije.
„Međutim, državni automatizovani izborni sistem (GAS 'Vibori') je autonoman i ne zavisi od globalne mreže. Znamo da će biti provokacija“, rekla je Pamfilova i dodala da mogu da se predvide tehnologije koje će se koristiti za „rušenje“ izbora.
„Već ima takvih primera na izborima koji se odvijaju u zemlji svakog vikenda. Za sada su te tehnologije interne. Izvode ih oni koji žive ovde, ali služe onima koji naručuju 'tamo'. Ozbiljno shvatamo to, ali smireno i spremni smo da im se suprotstavimo“, zaključila je Pamfilova.
Izbori za Državnu dumu održaće se 19. septembra ove godine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala