Sad hara i „crna gljivica“: Nova epidemija se širi Indijom, na hiljade zaraženih

© AP Photo / Mahesh Kumar APacijent u Indiji zaražen crnom gljivicom
Pacijent u Indiji zaražen crnom gljivicom - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Vlada u Nju Delhiju zatražila je da sve indijske države u proglase epidemiju „crne gljivice“ koja je počela da se širi među hospitalizovanim kovid pacijentima.
Reč je o retkoj ali opasnoj gljivičnoj infekciji pod nazivom mukormikoza koja agresivno napada disajne puteve, oči, a ponekad i mozak. Stopa smrtnosti se kreće između 25 i 80 odsto, u zavisnosti od toga koliko se brzo otkrije.
Kako piše „Tajms of Indija“, epidemija je već proglašena u četiri indijske države.
Širom Indije već je zabeleženo nekoliko hiljada zaraženih „crnom gljivicom“, a samo u državi Maharaštra najmanje 2.000 slučajeva i 90 mrtvih.
Ministarstvo zdravlja Indije pozvalo je u četvrtak države da infekciju proglase epidemijom prema Zakonu o epidemiološkim bolestima iz 1897. godine i da se uvodi obaveza prijavljivanja zdravstvenim službama svih sumnjivih slučajeva obolevanja od „crne gljivice“, navodi RT.
© AP Photo / Mahesh Kumar APacijenti u indijskoj bolnici zaraženi crnom gljivicom
Pacijenti u indijskoj bolnici zaraženi crnom gljivicom - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pacijenti u indijskoj bolnici zaraženi crnom gljivicom
Širom Indije već je zabeleženo nekoliko hiljada zaraženih „crnom gljivicom“.
U pismu ministarstva se upozorava da bolest koju izaziva „crna gljivica“ vodi ka još većem broju smrtnih slučajeva kod pacijenata zaraženim virusom korona.

Kako se širi infekcija

Infekcija u telo ulazi kroz krvotok, putem posekotine ili bilo koje vrste otvora na koži ili pak kroz respiratorni sistem. Potom se širi i na srce, mozak i pluća, kao i na ostale vitalne organe.
Infekcija je posebno fatalna za pacijente obolele od kovida ali i one koji su taj virus preležali i nalaze se u fazi oporavka.
Gljivice koje uzrokuju mukormikozu najčešće se nalaze u zemljištu i trulim biljkama, a spore koje udisanjem ulaze u organizam obično napadaju osobe koje imaju oslabljeni imunitet. Na udaru su najčešće dijabetičari, onkološki pacijenti, kao i pacijenti koji zbog drugih bolesti često koriste kortikosteroide.
Lekari u Indiji veruju da je do većeg broja slučajeva mukormikoze došlo upravo zbog korišćenja steroida u lečenju obolelih od kovida 19. Naime, steroidi smanjuju upalne procese u plućima prilikom zaraze virusom korona, ali istovremeno mogu da povećaju nivo šećera u krvi i smanje nivo imuniteta.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala