Dupla igra Zapada sa Srbima i Albancima – kao pred raspad Jugoslavije /video/

© Sputnik / Milačić AleksandarZastave Srbije i Albanije
Zastave Srbije i Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Priština će na svaki način pokušati da odloži i izminira nastavak dijaloga s Beogradom, možda čak i nekim novim incidentima, ali to nije njena zamisao već njenih saveznika sa Zapada koji igraju duplu igru, kao u vreme raspada Jugoslavije, pa jedno govore Srbiji a drugo Albancima, upozorava advokat Goran Petronijević.
Kao što su nekad jedno pričali Slobodanu Miloševiću a drugo Zagrebu i Ljubljani, tako i sad igraju duplu igru, kaže Petronijević, komentarišući poruke koje su ovih dana stizale od zapadnih zvaničnika sa samita Brdo Brioni i iz Brisela, gde je visoki predstavnik Žozep Borelj priredio večeru za lidere regiona. Istovremeno, Albanci, uveren je Petronijević, rade u korist svoje štete iznošenjem maksimalističkih zahteva za obostrano priznanje i pominjanjem svakojakih tužbi protiv Srbije.
„Radujem se da oni nisu zreli ni za kakve razgovore, jer su još na nivou unutrašnjih previranja i dualizma gde je formalno vlast u rukama novoformirane vlasti a faktički je drže veterani OVK i kriminalne grupe. Ta šizofrena situacija dovodi do toga da nisu spremni ni za kakve razgovore. Ipak, mi ne treba da odustajemo od razgovora jer njima malo treba da nas okrive. Makar Albanci odugovlačili godinama, ako mi to uradimo samo jedan dan bićemo krivci za sve“, konstatuje naš sagovornik u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

Zapad igra igru sa Srbijom

Petronijević smatra da bi Srbija kao uslov svih uslova za nastavak dijaloga s Prištinom trebalo da postavi formiranje Zajednice srpskih opština, i to ne Prištini nego EU, kad već hoće da bude garant tih pregovora, ali odmah dodaje da, s obzirom na dosadašnja iskustva u sprovođenju dogovorenog, lično ne veruje u pregovaračku moć Unije.
Istoričar dr Miloš Ković ocenjuje da je dobro što je Priština formalno postala smetnja za nastavak dijaloga a da je nastup naše delegacije na samitu Brdo Brioni proširio manevarski prostor naše zemlje.
„Spoljnopolitička pozicija Srbije se popravlja uporedo s jačanjem položaja Rusije i Kine, globalna konfiguracija se menja. To su dobre vesti za nas“, kaže Ković, koji se slaže da Zapad igra igru sa Srbijom, šaljući različite signale kroz nagoveštaj mogućeg povlačenja Kfora i ’non pejpere‘ za preuređenje regiona. On veruje da „non pejperi“ dolaze iz SAD, Nemačke ali nije isključeno i da nešto stiže sa Balkana iz, kako kaže, neformalnih centara.
Po oceni Petronijevića, cilj „non pejpera“ je da se u situaciji kad su pozicije Beograda i Prištine daleke „kao nebo i zemlja“ bukom u javnosti strane nateraju da razmišljaju o nekom kompromisnom modelu.

Pružiti ruku Albancima, makar ostala u vazduhu

Umesto raznih „non pejpera“, predlaže Ković, rešenje treba tražiti u formuli suštinske autonomije za KiM, u skladu sa Ustavom Srbije, međunarodnim pravom i rezolucijom 1244. On ističe da je važno pružiti ruku Albancima, makar ona ostala u vazduhu.
„Suštinska autonomija je zasnovana na našem Ustavu i rezoluciji 1244, to je realna pravna osnova od koje bi trebalo da krenemo u očekivanju podrške Rusije i Kine koje se, pogotovu Rusija, pozivaju na rezoluciju 1244. I zato bi trebalo da vodimo računa o pravnim okvirima“, objašnjava Ković.
Važno je takođe, dodaje on, imati na umu realne međunarodne okolnosti. „U srcu mora da nas vodi kosovski zavet ali u realnom prostoru moramo da budemo trezveni, da budemo realisti i samerimo svoje snage, da vidimo u kakvoj smo situaciji i da u skladu s tim delujemo“, savetuje Ković.
On podseća da Pokret za odbranu KiM, u čijem je predsedništvu i on, radi na platformi za rešenje koja će se, kako kaže, kretati upravo u tim okvirima.
„Naša ponuda je takva da će Albanci imati zaista široku autonomiju ali koja će uvek omogućavati Srbiji da kontroliše situaciju. Takođe, rezolucija 1244 podrazumeva povratak dovoljnog broja naše vojske i policije na KiM, za početak moramo da zaštitimo naše granice. Ali kada kažemo suštinska autonomija za Kosovo, to podrazumeva suštinsku autonomiju i za srpski narod prema popisu iz 1991, a to znači ne samo ZSO nego i naše svetinje“, precizira Ković, dodajući da je plan vrlo detaljan i da će uskoro biti predočen javnosti.

Sabrati dva i dva o planovima EU

Naši sagovornici komentarišu i nameru EU da podstakne integraciju zemalja Zapadnog Balkana, koja je, po njima, rezultat spoznaje da se Unija neće širiti u dogledno vreme. Ković je uveren da je glavni cilj tog plana da se istisne uticaj Rusije i Kine.
„Za nas je važno da saberemo dva i dva, da razumemo da su to zemlje koje su nas bombardovale a koje i dan-danas hoće da rasparčaju Srbiju jer priznaju Kosovo, sa izuzetkom pet zemalja EU. To nije prijateljska politika. Na nama je da čuvamo teritorijalni integritet i suverenitet i pravo na samostalno donošenje odluka naše zemlje“, upozorava Ković, napominjući da tu glavnu reč ima Nemačka koja, kako kaže, vodi „konzistentnu neprijateljsku politiku prema Srbiji“.
U takvoj situaciji, sugeriše on, Srbija treba da igra na heterogenost politike zemalja EU prema Balkanu, pri čemu sama treba da ima jasan i nedvosmislen stav o rešenju kosovskog pitanja.
Po oceni Petronijevića, EU ne zna kud se kreće niti šta hoće, a sve je posledica ogoljenog sukoba globalista i suverenista koji se iz SAD prelio na EU.

SAD u zabludi – ne mogu da uzjašu konja tamo gde su sjahali

„Ako posmatrate sve antagonizme koji se javljaju unutar EU, unutar evropskih država vidite da dolazi do pregrupisavanja i sukoba upravo na liniji suverenisti – globalisti. Globalistički pogled Nemačke koji u ovom trenutku odgovara SAD, dovodi Nemačku u položaj vodeće snage. EU bi mogla i da se raspadne ukoliko se ne redefiniše jer je sve veći raskorak između interesa velikih evropskih država i vašingtonskih interesa koji im se plasiraju preko Brisela“, kaže on.
Tendencija je jačanja suverenističkih država, u prvom redu Rusije i Kine, pa i Turske, ističe Petronijević i dodaje:
„Sve one jačaju mnogo brže nego što SAD mogu da vrate svoje globalističke pozicije koje uzgred neće nikad povratiti. Amerikanci su u velikoj zabludi da mogu da pojašu konja tamo gde su sjahali. Pa taj konj je otišao pet kilometara unapred, moraju peške da ga stignu a i kad ga stignu biće u potpuno drugoj situaciji od one koju predviđaju. Zbog toga je nerazumevanje i same EU, zbog toga i ova čitava ujdurma u regionu.“
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala