Mediji: Zapad vrši pritisak na Sofiju zbog Skoplja, zemlja bez podrške inostranih partnera

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2021
Pratite nas
Ni sa dolaskom nove vlade u Bugarskoj stav o blokadi evropskog puta Skoplja neće se promeniti, piše bugarski list „Trud“ i dodaje da je to potvrdio i novi šef diplomatije Svetlan Stoev. List navodi da se zbog tog pitanja vrši jak pritisak na Bugarsku sa Zapada i da zemlja nema podršku inostranih partnera.
„U toj neprijatnoj i krajnje agresivnoj atmosferi, koju Makedonija pretvara u još neprijatniju i agresivniju, kao da stav Bugarske nema mogućnost da dopre do naših inostranih partnera, uprkos konsenzusu o toj temi koji imamo u državi. Nedostaje nam jaka i gromoglasna podrška u inostranstvu. Kako bismo je dobili, potrebna nam je izvrsna diplomatija i napor u lobiranju, što će nam bez ikakve sumnje biti od koristi“, navodi se u članku.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Bugarski evroposlanik: Zaev uveren u podršku drugih zemalja, neke zemlje EU licemerne
U članku se navodi i da u slučaju da Sofija ne dobije tu diplomatsku bitku to će biti uvreda za Bugarsku i Bugare.
Stoev je ranije govorio da će nova vlada uraditi sve kako bi nastavila dijalog sa Skopljem. U isto vreme je pozvao da se ne spekuliše da će sa dolaskom privremene vlade biti promenjen stav države.
Ministar je to izjavio u trenutku kada se na državu vrši ozbiljan pritisak, piše autor. Najsvežiji primer je izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je zahteve Sofije prema Skoplju nazvao pokušajem „zalaženja u intimni prostor“ strane države.
Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson pozvao Bugarsku da skine veto i omogući početak pregovora o stupanju Severne Makedonije u Evropsku uniju. Austrijska ministarka za pitanja EU Karoline Edštadler je sredinom maja pozvala Bugarsku da prekine ometanje početka pregovora. Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde je takođe pozvala da se ubrzo započnu pregovori.
Podsetimo, Bugarska prošle godine nije odobrila početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU i pozvala je Skoplje da počne da poštuje Sporazum o dobrosusedstvu koji je potpisan sa Sofijom 2017. godine i da ispuni uslove Bugarske da se prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promovišu ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala