Zašto je došlo do iznenadnog haosa u španskoj enklavi i ko je izvukao „keca iz rukava"

Pratite nas
Više hiljada migranata iznenada je ušlo u špansku enklavu Seutu na severu Afrike preko granice sa Marokom. Španija je rasporedila dodatne trupe i većinu migranata vratila odakle su došli. Prilivu migranata prethodilo je zaoštravanje odnosa Španije i Maroka zbog Brahima Galija, lidera fronta „Polisario“.
Maroko je „zatvorio oči“ pred hiljadama migranata koji su se uputili ka Seutu kako bi izvršili pritisak na zvanični Madrid da prizna da je Zapadna Sahara marokanska teritorija, smatra ekspert za konflikt oko Zapadne Sahare.
Prethodnih dana došlo je do zaoštravanja retorike između Maroka i Španije, nakon upozorenja marokanske vlade Španiji da će se suočiti sa posledicama zbog odluke Madrida da obezbedi lečenje od korona virusa lideru grupe koja se bori za nezavisnost teritorije Zapadne Sahare, koju je anektirao Rabat.
Lider fronta „Polisario“ Brahim Gali je ušao u Španiju sredinom aprila sa lažnim alžirskim pasošem, navodi AP. 
„Ozbiljna kriza za Evropu“: Oklopna vozila na plaži, Maroko pozvao ambasadora na konsultacije
Kako prenosi "Frans 24", front „Polisario“, koji uživa podršku Alžira, dugo se bori sa Marokom za nezavisnost Zapadne Sahare, teritorije koja je do 1975. godine bila kolonija Španije.
Marokansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Španiju da je Galija prihvatila pod lažnim identitetom, a da nije obavestila Rabat. Ministarstvo je upozorilo Španiju da taj potez može imati posledice na odnose među zemljama.
Marokanske vlasti videle su hospitalizaciju lidera svog najvećeg neprijatelja u Španiji kao vrlo neprijateljski potez, smatra Iren Fernandez-Molina, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Ekseteru.
Rabat takođe koristi aferu Gali kao izgovor za vršenje pritiska na Madrid da sledi Vašington i promeni politiku prema Zapadnoj Sahari, što je najvažnije pitanje za marokansku spoljnu politiku, dodala je ona.
U decembru su SAD na čelu sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom postale prva zapadna zemlja koja je priznala marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom u zamenu za normalizaciju odnosa Rabata sa Izraelom.
Profesorka smatra da Maroko očekuje da sve zemlje Zapada treba da učine isto što i Amerika.
„Kada je reč o Španiji, Maroko ima keca u rukavu – kontrolu nad migrantima“, rekla je Fernandez-Molina za AFP.
Španska ministarka odbrane Margarita Robles je izjavila da država neće prihvatiti pritisak "upotrebe maloletnika".
"Nećemo prihvatiti da nas ucenjuju", izjavila je ministarka za španski državni radio, dodajući da se o integritetu Španije ne može pregovarati. 
Španija hitno poslala vojsku u svoju enklavu zbog 6.000 Marokanaca, objavljeni snimci /video/
"Koristićemo sva potrebna sredstva da garantujemo teritorijalni integritet i da očuvamo kontrolu na našim granicama. Ne igrajte se sa Španijom", dodala je ministarka.
Španske vlasti su saopštile da je više od 8.000 ljudi prešlo na špansku teritoriju za 48 sati, iako je najmanje 5.700 potisnuto u masovnim akcijama odbijanja migranata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala