Uoči parlamentarnih izbora: Bugarska partija VMRO pravi novu koaliciju sa starim partnerima

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFZgrada bugarskog parlamenta u Sofiji
Zgrada bugarskog parlamenta u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Bugarska stranka VMRO BND bivšeg vicepremijera i ministra odbrane Krasimira Karakačanova ujedinjuje se sa svojim bivšim koalicionim partnerima – Nacionalnim frontom spasa Bugarske Valerija Simeonova. Koaliciji se pridružuje i stranka Volja Veselina Mareškog.
Za svoje glavne prioritete u budućem parlamentu nova Koalicija ujedinjenih patriota postavila je završetak međuinstitucionalnih ratova, povećanje dohotka građana, obezbeđivanje pristojnih penzija, razvoj demografske politike, zaštitu tradicionalnih porodičnih vrednosti, čvrsto podržavanje interesa Bugarske u situaciji sa pristupanjem Severne Makedonije Evropskoj uniji, pokušaj sprečavanja proturskog Pokreta za prava i slobode i drugih etničkih partija da vladaju zemljom, borbu protiv korupcije i ukidanje privilegija za romsko stanovništvo.   
Zanimljivo je da je nedavno Karakačanov predložio da se Bugarska pretvori u predsedničku republiku, međutim, to nije pomenuto u prioritetima nove koalicije.
Na poslednjim parlamentarnim izborima VMRO BND učestvovao je odvojeno od svojih partnera, a nijedna grupacija nije uspela da uđe u parlament. VMRO BND osvojio je 3,64 odsto glasova, koalicija Nacionalnog fronta i Volja, pod nazivom Patriotska koalicija, osvojile su 2,37 odsto. Na poslednjim parlamentarnim izborima, koalicije tri stranke - VMRO, BND, NSFB i Ataki - dobile su 9,31% i predstavljale su treću političku snagu u Narodnoj skupštini.
Parlamentarni izbori održani su 4. aprila i na njima je pobedila vladajuća partija GERB Bojka Borisova, ali parlament nije uspeo da formira vladu, zbog čega je predsednik Rumen Radev najavio ponovne izbore 11. jula.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala