Turski ekspert: Šta je cilj stvaranja tajne američke vojske

© AFP 2023 / VANO SHLAMOVAmerički vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju
Američki vojnici 1. pešadijske brigade na vojnim vežbama u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nameravaju da koriste tajnu vojsku za izvođenje neregularnih vojnih operacija u onim regionima u kojima postoje strateški interesi Amerike, smatra turski novinar i politički komentator Džejhun Bozkurt za Sputnjik, komentarišući članak lista „Njuzvik“ u kojem se navodi da Pentagon pravi tajnu armiju od 60 hiljada vojnika.
Najbrže rastuću jedinicu ove formacije list naziva „sajber-borcima“. Prema mišljenju Bozkurta, Sjedinjene Američke Države nameravaju da koriste ovu vojsku za izvođenje neregularnih vojnih operacija u onim regionima u kojima postoje strateški interesi Amerike, a broj takvih vojnih operacija će se povećavati.
„’Njuzvik’ je ponovo privukao pažnju na situaciju o kojoj govorimo već duže vreme. Sjedinjene Američke Države su se preko Pentagona ponovo okrenule nestandardnim metodama vođenja rata u našem regionu, pritisnuli su dugme za pokretanje operacija destabilizacije situacije. Postavlja se pitanje gde će tačno Sjedinjene Američke Države koristiti ovu silu. U članku se govori o obuci jedinice od 60 hiljada vojnika tokom 10 godina. Shodno tome, radi se o vremenu kada je predsednik bio Obama“, objašnjava turski ekspert.
On je podsetio na snage P20G (Proactive Preemptive Operations Group) koje su stvorene u vreme potpredsednika Dika Čejnija, a koje su koristile terorističke organizacije u interesu Amerike.
„Te snage su formirane 2002. godine u Pentagonu, koji je tada bio pod uticajem Čejnija. Tada je postavljen zadatak da se Al Kaida prisili da radi u američkim interesima. U P20G radilo je stotinak zaposlenih, a budžet je bio 100 miliona dolara. Polazeći od dejstava ovih snaga počinjenih u našem regionu, može se zamisliti šta može da uradi vojska od 60.000 ljudi“, dodaje on.
Osim toga, dok je Bajden bio potpredsednik, počelo je „Arapsko proleće“, koje je bilo najambiciozniji plan za širenje haosa u regionu Bliskog istoka od okupacije Iraka, navodi Bozkurt.
„Poznato je da su i ovom procesu aktivnu ulogu igrale i obaveštajne jedinice i jedinice specijalnih snaga“, ističe Bozkurt.
Američke „Foke“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2021
Kako se američke „foke“ spremaju za desant na Krim
Podsetivši na članak koji je napisao Džo Bajden za časopis „Forin afers“ pre izbora, kolumnista je naglasio:
„U ovom članku Bajden je ukazivao na to da će nakon svog dolaska na vlast akcenat biti stavljen na operacije za vođenje neregularnog rata koji se vodi uz učešće specijalnih snaga. Ovo dobro korelira sa izjavama o povlačenju američkog kontingenta sa stranih teritorija i, konkretno, ukazuje na značaj povlačenja trupa iz Avganistana“.
U vojnom budžetu od 740 milijardi dolara proširena su ovlašćenja američkih specijalnih snaga za podršku američkih partnera u neregularnom ratovanju, podseća ekspert.
„S tim u vezi, kao dodatak strategiji nacionalne bezbednosti za 2018. godinu objavljen je kratak sadržaj dokumenta o neregularnom ratu. U dokumentu je ukazana potreba za jačanjem metoda vođenja takvog rata u budućnosti da bi se izvršio pritisak na zemlje označene kao ciljeve, a takođe je navedena i mapa sa opisom različitih planova za uništavanje neprijateljskih ciljeva, uključujući zbog pokušaja atentata, sabotaža, ekonomskih napada, vođenja psihološkog rata, stvaranje kriznih uslova i izvođenje sajber napada“.
Bozkurt dodaje da je apsolutno jasno da je ta sila, koja podrazumeva i upotrebu privatnih vojnih kompanija, „tipičan instrument neregularnog ratovanja. Sjedinjene Američke Države nisu mogle u potpunosti da ostvare sve što su želele da postignu u regionu, jer im je autoritet u njih i njihovo vojno prisutstvo potkopan“.
„Sada će oni pokušati da isprovociraju novi talas haosa, nastavljajući saradnju sa već postojećim terorističkim organizacijama i, moguće, stvarajući nove strukture. U takvim uslovima postaje posebno važno da se izgradi saradnja između regionalnih igrača “, zaključuje turski ekspert.
Portal „Njuzvik“ je 17. maja objavio da je, nakon dvogodišnje istrage, došao do zaključka da je za poslednjih deset godina Pentagon stvorio ogromnu tajnu vojsku od oko 60 hiljada ljudi. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala