Stranci od sada lakše do radne vize preko e-konzulata

© Sputnik / Lola ĐorđevićStranci od sada lakše do radne vize preko eKonzulata
Stranci od sada lakše do radne vize preko eKonzulata - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Pratite nas
Sa radom je počeo novi portal e-konzulat, koji će stranim državljanima omogućiti digitalizovano podnošenje zahteva za vizu tip D, odnosno radnu vizu za Srbiju.
To je prva elektronska usluga Ministarstva spoljnih poslova, i dostupna je u 95 diplomatsko-konzularnim predstavništvima, odnosno ambasadama i generalnim konzulatima Srbije.
Predstavljanju e-konzulata u Kancelariji za IT i e-upravu, prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji je istakao da je reč o modernizaciji važnog segmenta aktivnosti DKP-ova, i da je to prekretnica u funkcionisanju Sistema.
„E-konzulat i digitalizacija postupka izdavanja radnih viza za strance je prva elektronska usluga MSP-a. Mogu da obećam da je ovo prva, ali ne i poslednja e-usluga“, rekao je Selaković.
On je naveo i da je ovaj potez važan za dalji proces razvoja države i dobar signal u kome se pravcu kreće država koja postaje magnet za ozbiljne strane kompanije koje dovode veliki broj radnika iz drugih zemalja da bi radili u Srbiji.
„Cilj Ministarstva spoljnih poslova je da sprovede digitalizaciju svih poslova DKP-ova kod kojih je to moguće“, rekao je Selaković.
© Sputnik / Lola Đorđević Počeo sa radom novi portal eKonzulat
Počeo sa radom novi portal eKonzulat - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Počeo sa radom novi portal eKonzulat
 
 
Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović istakao je da su sama registracija i prijava jednostavne, te da je ovo prvi put da su usluge javne uprave okrenute i stranim državljanima, koji nakon registracije postaju e-građani Srbije, prenosi Tanjug.
Pri registraciji potrebno je prvo da se unesu osnovni podaci, lični – ko aplicira, članovi porodice, zanimanje, zatim se dostavljaju podaci o putnoj ispravi sa kojom neko namerava da dođe, zatim o vizi, kao i u koji DKP želi da dođe, te kopija pasoša, pozivno pismo, prenosi Tanjug.
„Nakon ovoga kompletna komunikacija sa DKP-om se nastavlja elektronski i strani državljani samo treba da dođu do diplomatskog predstavništva kada treba vizu D da dobiju u pasošu“, rekao je Jovanović.
On je naveo i da će e-konzulat olakšati i posao zaposlenih u DKP-ovima, bez papira, dokumenata.
Jovanović je ukazao i da stranac, kada želi da se zaposli u Srbiji, apliciranjem za radnu vizu dobija ID broj, koji se automatski iz MSP prosleđuje Nacionalnoj službi za zapošljavanje, pa poslodavac paralelno može da pokrene postupak za radnu dozvolu.
„Ovo je neverovatno važno da bi mogli što pre da počnu da rade“, dodao je Jovanović i dodao da viza D traje do 180 dana, a da je u toku faza digitalizacije postupka dobijanja i boravišta, što bi trebalo da bude pokrenuto to kraja maja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala